Последни новини
Home / Законът / От 1 март Антикорупционната комисия остава без Цацаров, депутатите приеха оставката му

От 1 март Антикорупционната комисия остава без Цацаров, депутатите приеха оставката му

Defakto.bg

Депутатите гласуваха единодушно оставката на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров  от поста председател на антикорупционата комисия, считано от 1 март.  Решението беше взето със 197 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“.  Цацаров подаде оставка в средата на януари и поиска да бъде освободен от началото на март, когато ще внесе годишния отчет на антикорупционната комисия.

Макар, че парламентът бе в ситуация само да приеме  подадената оставка,   не мина без дебати  – от  липсата на осъдителни присъди по високите етажи на властта  до намеренията за реформи на новите управляващи и пр.   Според Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ с гласуването на оставката на Цацаров се слага край на един порочен модел: „Днес с този акт даваме край на един от най-ярките символи на завладяната държава, на моделът „ти си го избра“. Нещо, което само преди година изглеждаше абсолютно невъзможно, днес става факт“.

По време на дебата Тома Биков от ГЕРБ заяви, че е редно Цацаров, който не е присъства, да бъде изслушан в пленарната зала: „Какъв е проблемът да дойде господин Цацаров, да си каже какво е правил, да си каже мнението по някои въпроси, но така само „освобождаваме“, после все едно, че нищо не е било, не ви отива„.

Пред депутатите от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Цацаров обяви, че се оттегля предсрочно заради „бeзĸpaйнитe yпpaжнeния c името му,“ което му е дошло в повече.  „B чиcтo личeн и пpoфecиoнaлeн плaн, aз иcĸaм пo нopмaлeн живoт“ –  дoбaви тoй и посочи, че „освобождава терена на тези, които са го засипвали с критики, за да се докажат“.

Известно е обаче, че вМинистерството на правосъдието подготвят законодателни промени, които да разделят ĸoмиcиятa на два отделни органа. Единият ще разследва корупционни престъпления, а другият – ще се занимава с конфискация на незаконно придобитото имущество и конфликт на интереси. И в двата случая новите управляващи не вписват в сметките си досегашния шеф на КПКОНПИ.

Междувременно на 19 януари прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го възстанови  по негова молба,  като прокурор във Върховната касационна прокуратура от  деня, в който е освободен като председател на КПКОНПИ.

В началото на седмицата Сотир Цацаров изпрати в Народното събрание препоръките си за промените в антикорупционното законодателство.

Вчера КПКОНПИ   видя сериозен корупционен риск в коцентрацията на ресурс и правомощия в две министерства, ръководени от хора на „Продължаваме Промяната“ и не съгласува предлагани промени в закон и разпоредби в чисто нов устройствен правилник. Изискването за такова съгласуване на предлагани от изпълнителната власт актове е изрично записано в закона за антикорпуционната комисия.

По-рано заради корупционен риск Комсията пак отказа да съгласува и законопроект за промени в Гражданския процесуален кодекс, внесен от министъра на правосъдието Надежда Йорданова. С предложените промени се предвижда процесуалното представителство по съдебни и арбитражни дела (дирекция „Съдебна защита“) да премине от Министерството на финансите (МФ) към Министерството на правосъдието (МП).   Според КПКОНПИ, това ще доведе до допълнително разходване на публични средства за осигуряване на правна помощ и ще се възпрепятства възможността за защита на интересите на държавата пред правораздавателните органи в страната и в чужбина.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.