Последни новини
Home / Законът / Тялото на починалата жена във Враца ще бъде ексхумирано, съобщи прокуратурата

Тялото на починалата жена във Враца ще бъде ексхумирано, съобщи прокуратурата

Defakto.bg

Тялото на починалата пред регистратурата на спешното отделение на болницата във Враца жена ще бъде ексхумирано и ще бъде направена аутопсия, за да се изготви съдебномедицинска експертиза за причината, довела до смърт,  съобщиха от прокуратурата.

Във връзка със засиления обществен интерес по повод настъпилата смърт на жена в спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, Окръжна прокуратура – Враца уточнява, че се е самозерила на 01.02.2022г.и е образувала досъдебно производство за извършено престъпление. Деянието е квалифицирано по чл.123, ал. 1 от НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. Разпитани са свидетели, сред които и близките на починалата. Иззета е медицинската документация по случая от МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

Предстоят разпити на нови свидетели, в т.ч. длъжностни лица. Иззетите видеозаписи от спешното отделение на болницата ще се приобщят към доказателствения материал по делото. Изискана е документация за трудови договори и длъжностни характеристики на служители, вкл. вътрешни правилници и задължения на съответните медицински лица в лечебното заведение.

Събира се допълнителна медицинска документация за здравния статус на 43-годишната жена, която почина пред очите на детето си и то остана  кръгъл сирак. Предстои детайлен анализ на всички данни, получени от Центъра за спешна медицинска помощ – Враца, както и на приети, регистрирани и отработени повиквания на телефон 112. Очаква се писмена информация от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ РЗОК – Враца за констатираното по случая, съобщават още от прокуратурата.

Междувременно министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова възложи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ проверка по случая. Ще бъдат проверени както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение.

Явно има системен проблем, който показва, че нещо подобно може да се случи навсякъде. Това е най-страшното. Колкото и да е важно спазването на закона, няма как една лична карта да остане над човешкия живот. Извън търсенето на отговорност трябва да се направят сериозни изводи. Това може да бъде работата на омбудсмана – да се обмисли как да се преодолее проблема, при който документите се поставят над същността на конкретния казус“.  Това коментира пред БНР националният омбудсман Диана Ковачева по повод трагичния случай във Враца.  „Това е ситуация, при която и човек, който не е лекар, ще се притече на помощ“, допълни тя.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.