Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев се чуди защо Бойко Рашков коментира публично нарушения на закона и то с „политически“ цели

Иван Гешев се чуди защо Бойко Рашков коментира публично нарушения на закона и то с „политически“ цели

Defakto.bg

Когато министърът на вътрешните работи каже нещо вярно, тогава ще коментирам неговите изявления“ – това заяви главният прокурор  Иван Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Попитан  какво от разработките на МВР, за които говори Рашков, се знаят прокуратурата, Гешев избегна прекия отговор. Но отправи прпоръка:

Препоръчвам на хората, които коментират, да имат предвид, че трябва да прочетат Конституцията и Наказателно-процесуалния кодекс. Сигурен съм, че министърът на вътрешните работи ги е чел, но не знам защо коментира нарушения на закона. Отдавам го на политически цели“.

ВСС прие за сведение указа на президента Румен Радев за назначаването на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. Смяната на върха на ВКС трябва да стане на 10 февруари.

Какво каза вътрешният министър Бойко Рашков след заседанието на МС:

В Министерство на вътрешните работи се извършва разследване във връзка с газовата криза и високите цени в нашата страна, каза пред медиите вътрешният министър Бойко Рашков след заседанието на Министерски съвет.

Булгаргаз“ е държавна фирма, която е допринесла за настоящото положение в нашата страна относно цените на газа, което се отразява негативно както на бизнеса и икономиката, така и на обикновения потребител. Компетентните държавни власти не могат да стоят безучастно и да наблюдават случващото се в тази област. По тази причина ние активно започнахме да изясняваме какви са тези факти, дали са причинени от международна конюнктура, или са резултат от действия, вътре в страната на определени заинтересовани от собствените си интереси лица„, каза Рашков.
Той заяви още, че очаква по разследванията за високите цени на газа да бъдат повдигнати обвинения, като едно от тях да е в най-скоро време. На въпрос дали визира освободения директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов той отговори, че това се приближава до истината. Според него не е случайно и поведението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).  Съобщи, че се извършват процесуално-следствени действия и по отношение на експерти от тази комисия. Образувано е досъдебно производство и по думите му се работи активно.
Рашков заяви още, че като държавна структура, МВР не може да остане може да остане безучастно и по отношение на електропроизводството.
Започнали сме активна проверка по отношение на много важен за енергетиката обект, който е изграден преди 30-40 години с основно предназначение да поема пиковите часове в денонощието, така че да се балансира енергийната система в нашата страна. Това е помпено-акумулиращата водноелектрическа централа ПАВЕЦ „Чаира“. Поестроен е от японска фирма и който в течение на няколко години назад бавно, но сигурно е бил унищожаван с оглед интересите на икономически субект в нашата страна. Ние имаме ориентация кой е този субект, в чиято полза са причинени вреди на този енергиен източник и вместо да се отиде на ремонт на съоръжението, са ползвани гаражни фирми, които да поправят нещо, което не е по техните сили. Така, ние сме претърпели материални вреди. Затова ще изясняваме и този въпрос„, допълни вътрешният министър.
МВР се заема и с въпроса за детската болница.
Имаме данни, които бяха изнесени още от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че там са отделени 10 млн. лв. за построяването й, като ние в настоящия момент нямаме никакви данни къде са отишли тези пари, разходвани ли са и откого. Надявам се проверката, която сме започнали по този въпрос, да приключи бързо„, обясни Рашков.
От думите му се разбра, че продължава и разследването и на делата за магистрала „Хемус“ и в най-скоро време ще бъдат обявени нови подробности. „От няколко месеца ние си мислехме, че това е един от случаите, които министерството разследва, но се оказва, че това далеч не е така. Темата не е забравена и е на активното внимание на ръководството на МВР и на разследващите служби„, подчерта той.
Пред комисията за вътрешна сигурност в НС, Рашков обясни и  пристигналите в МВР материали от разследването за пране на пари около къщата в Барселона.  „Доста са нещата, които са изпратени със снимков материал и със заключение според тях, че по отношение на тази къща там най-вероятно се касае за схема за пране на пари И за голямо съжаление там се споменава името на бившия министър-председател Борисов. В тази връзка – обвинения конкретни няма, това е, което пише там и това ви казвам и аз„, заяви Рашков.  Миналата година от българската спецпрокуратура обявиха, че също са проверили случая, като в рамките на проверката е бил разпитан и бившият премиер.
Неясно е защо главният прокурор Иван Гешев смята, че  огласените  разследвания  трябва да останат  тайна за обществото. От друга страна, ако информацията е невярна, прокуратурата, като“ господар“ на досъдебното производство,  е длъжна да я опровергае, вместо да се задоволява с многозначителни внушения.
Между другото, откакто разследването за АМ „Хемус“ попадна под пълен контрол на обвинението,  секна всякаква информация за делото. Та питаме –  какво  успя да разплете  прокуратурата за  изчезналите мистериозно 53 милиона лева, отпуснати  за строителството на лот  5 от магистралата?! Или целта е някаква друга, пък ние нищо не сме разбрали.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.