Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Законопроектът за бюджета, внесен в НС, е с 89 параграфа разлика от онзи, който съгласувахме

Сотир Цацаров: Законопроектът за бюджета, внесен в НС, е с 89 параграфа разлика от онзи, който съгласувахме

Defakto.bg

Законопроектът за държавния бюджет за 2022 г., изпратен за съгласуване на Антикорупционната комисия и внесеният в Народното събрание проект значително се различават – това посочва в писмо председателят а комисията в оставка Сотир Цацаров до председателя на парламента, премиера, министъра на финансите и председатели на парламентарните комисии.
В подписания от него документ  се твърди, че има разлики в 89 параграфа, като значителна част съдържат корупционен риск и изходът е повторно съгласуване.

На свое заседание от 24.01.2022 г.  КПКОНПИ  е съгласува проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. без предложения относно наличието на корупционен риск, обяснява Цацаров. Изпратеният й от Министерство на финансите проект на Закон за държавния бюджет  за 2022 г.е  съдържал 17 параграфа в Преходните и заключителни разпоредби. С решение на МС обаче е одобрен проект на Закон за държавния бюджет, който е внесен в деловодството на Народното събрание.  От публикуваните материали на интернет страницата на НС се виждало,  че в така одобрения законопроект параграфите в ПРЗ са 106, като общо 89 параграфа от тях  не са фигурирали  в първоначално изпратения за съгласуване в КПКОНПИ законопроект на Министерство на финансите.

„С предложените допълнения в ПЗР се изменят значителен брой нормативни актове, в т. ч. се отменя и Глава тринадесета от Закона за съдебната власт, която урежда статута на съдиите по вписвания.  Също така се предлагат структурни реформи, свързани със създаване на Държавна агенция по вписванията към Министерски съвет, която да обедини Агенция по вписвания, Агенция по геодезия, картография и кадастьр, Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” и Централния регистър за особените залози. В параграф 70 е разписано, че Министерството на правосъдието замества МФ по договорите, свързани с процесуално представителство и правни съвети по международни арбитражни дела и дела пред чуждестранни юрисдикции, както и по предоставяне на правни съвети и представителство в преговори и медиация, свързани с разрешаването на правни спорове“, се казва в писмото.

Цацаров напомня, че Комисията не е съгласувала това предложение за  промени в ГПК  поради наличие на корупционния риск в контекста на предложената структурна промяна, касаеща преминаването на процесуњлното представителство на държавата към Министерство на правосъдието.

В обобщение той посочва, че  законопроектът за държавния бюджет на  България за 2022 г.,  който комисията е съгласувала, не е същият като внесеният в Народното събрание. Казва, че това е в нарушение на  закона за КПКОНПИ, а също и на  Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, който предвижда, че вносителите изпращат всеки законопроект за съгласуване от КПКОНПИ относно наличието на корупционен риск.

„Изготвяните становища не въпрепятстват законодателния процес и не са задължителни за приемане от лицата, имащи право на законодателна инициатива, към които са отправени, но включването им в процеса на изготвяне на нормативните актове е част от дейността по превенция на корупцията, попадаща в правомощията на КПКОНПИ“, пише в писмото.   Право на вносителя е да не ги приеме, но следва да посочи  мотиви и да  уведоми Комисията за причините, сочи Цацаров.

В настоящия случай, обаче, съгласувателната процедура по предвидения в ЗПКОНПИ ред изобщо не е била осъществена по отношение на общо 89 параграфа от проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г., внесен от Минстерския съвет, посочва председателят в оставка, като предоставя последващите действия на председателя на НС“.

Заради писмото си, Сотир Цацаров е поканен на започващато след малко заседание на ресорната парламентарна комисия, съобщиха от Антикорупционната комисия

Цялото писмо тук

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.