Последни новини
Home / Законът / Асоциацията на прокурорите подкрепя съдиите по вписвания срещу изваждането им от съдебната система

Асоциацията на прокурорите подкрепя съдиите по вписвания срещу изваждането им от съдебната система

Defakto.bg

Категорична подкрепа за съдиите по вписванията срещу внезапното им изваждането от съдебната система обяви  Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите.  „Изцяло споделяме изложените от БАСВ съображения за нарушена ефикасност на законодателния процес, обусловена от предприетите внезапни структурни реформи, които засягат пряко статута на съдиите по вписванията„, се казва в позиция на асоциацията.

Поводът  е изненадващото предложение на правителството през преходни и заключителни  разпоредби на внесения в НС проектозакон за Държавния бюджет, съдиите по вписванията  да се влеят в нова агенция  като длъжностни лица под шапката на МС.

Прокурорите казват, че   „отречената от близкото минало законодателна техника“ , осуетява  професионалната дискусия за мястото на съдиите по вписванията и ги лишава от мнение по толкова значима за тях промяна

Цитират и решение на КС, според, което “ в държава в която правото се подчинява на властта, не може да се определи като правова”.

Подкрепа за съдиите по вписванията обяви и председателят на Софийски районен съд Александър Ангелов,  който напомни, че не случайно тези  съдии са били винаги част от съдебната система.

Цялата позиция на Асоциацията на прокурорите:

Управителният съвещ на Асоциацията на прокурорите в България подкрепя позицията на Българската асоциация на съдиите по вписванията (БАСВ), оповестена за обществеността в отворено писмо от 02.02.2022 година.

Изцяло споделяме изложените от БАСВ съображения за нарушена ефикасност на законодателния процес, обусловена от предприетите внезапни структурни реформи, които засягат пряко статута на съдиите по вписванията. Считаме, че в противоречие с обществения интерес се намира липсата на прозрачност, яснота и публичност на условията, при които са започнали такива съществени по своето естество промени.

Чрез избрания начин на действие е нарушен и основополагащ демократичен принцип — принципът на плурализма, основан на взаимно уважение диалог. Според нас това законодателно решение оказва негативно действие не само по отношение на правното положение на съдиите по вписванията, но поради липса на държавна превенция в тяхно лице, е застрашено от нарушаване и правото на защита на българските граждани в процедури касаещи тяхното имуществено състояние.

Не приемаме и осъждаме категорично избрания законодателен подход за извършване на кардинални промени с преходни и заключителни разпоредби на бюджетен закон, който има специален предмет на регулация, фундаментално различен от охранителното производство по вписване.

В  своята практика Конституционният съд е сочил вече (решение № от 2011 г.; решение № 10 от 2012 г.), че поради особения преДмет на регулация на бюДжетния закон законите, които се променят с него, дната или трябва да имат пряка връзка с приходаната или разходната му част.”( Решение № от 04.04.2020 по кд. № 17/ 2018 г. на КС).   Безкритичното приемане и прилагане на посочената законодателна техника предизвика в нас тревога, защото остава непроменена силно критикувана (включително и от международни институции) парламентарна практика от близкото минало, която считахме за вече отречена, отхвърлена и забравена. Опитът да бъде осуетена професионалната дискусия за мястото на съдиите по вписванията и лишаването им от мнение по толкова значима за тях промяна, създава усещане за преследване на нелегитимна цел с неясни интереси.  Припомняме, че тези промени не са били обект на задължителната по закон (чл. 32 ал. 1 т. 1 от ЗПКИНПИ) съгласувателна процедура с КПКОНПИ за оценка наличието на корупционен риск, което выпрепятства и извършването на последващ анализ на выдействието на закона.

„В държава в която правото се подчинява на властта, не може да се определи като правова” (Решение № 1 от 04.04.2020 по кд. 17/2018 на КС).

Отново заявяваме нашата категорична подкрепа на българските съдии по вписванията и на Българската асоциация на съдиите по вписванията в техните справедливи искания!

Призоваваме българският законодател да осигури пълноправното и пълноценното участие на професионалната общност на съдиите по вписванията в предстоящите обсъждания и работни срещи по предложения

С уважение,

Управителен съвет   на Асоциацията  на прокурорите    в България

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.