Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков: Време е за друга степен на политическо развитие, в което не се говори само за съдебна реформа

Крум Зарков: Време е за друга степен на политическо развитие, в което не се говори само за съдебна реформа

Defakto.bg
 Действащата Конституция на България е най-добрият нормативен документ, създаван в нашата страна,  дължим уважение на създателите й
(Изказване от трибуната на Народното събрание по повод създаването на Временна комисия за промени в Конституцията)
Крум Зарков

Нормално е, че 30 години се говори за съдебна реформа и че този въпрос вълнува българската общественост, политическия живот, поради простата причина, че става дума за борба за изграждане на европейска държава. И тази борба не е приключила. Ако преходът, започнал с приемането на тази Конституция, влязла в сила на 13 юли 1991 г., бързо и радикално реализира преминаването от една икономическа система към друга, то изграждането на механизмите, които пречат тази икономическа система да действа само за малко хора и те да могат да заобикалят закона, така и не бе изградена докрай. И това е непрекъсната борба на хора, които правят нещо успешно или неуспешно, на други, които се противопоставят – които понякога надделяват. Това е политическата история от последните 30 години, напълно нормално е на някои да им е омръзнала.

И на мен ми омръзна, затова ви призовавам най-накрая да направим крачки, за да минем на друга степен на политическото развитие, в което няма да говорим за съдебна реформа, а за преразпределение на благата, които българският народ създава,  за ляво, за дясно. Но не сме стигнали дотам. И уважаеми дами и господа, някои в тази зала носят по-голяма вина за това защо не сме стигнали дотам, но оставям настрана.

 Искам ясно да заявя, че сега действащата Конституция на България е най-добрият нормативен документ, изготвян в нашата страна. Тази Конституция гарантира и направи така, че парламентаризмът и демокрация надделяха и надделяват.
Тази Конституция допринесе за това България да е член на ЕС.  Тази Конституция и тези, които са я създали през 1991 година заслужават нашето уважение.
Промяната в нея не трябва да бъде разглеждане като поставяне под съмнение на нейните основни постулати; тя трябва да бъде разглеждана като начин тя да бъде подобрявана.  Защото Конституцията ни, освен всичко, е предвидила начин, по който да бъде променяна, подобрявана, адаптирана към времето. И този начин също е много добър.  От една страна, той позволява създаването на комисия като тази, която разглеждаме – която да внесе конкретни, прецизни, точни промени.  От друга страна, чрез института на Велико Народно събрание се възпрепятстват политически финтове, които поставят под въпрос устоите на нашата демокрация.  Тази част, и повечето части на Конституцията, включително практическата Харта на права и свободи, която се съдържа в нея, са много добри. И към тях трябва да се подхожда с уважение и страхопочитание.
Затова и този подход на създаване на комисия, която ще има достатъчно време и която ще бъде изградена на паритетен принцип, е правилният подход. Не можем да скрием, че вече години наред се говори за промени в Конституцията в една определена нейна част. Тези промени се говорят, обсъждат и те трябва да бъдат канализирани в Народното събрание.
Това не може да стане между два други закона в Комисията по правните въпроси.
Нека, след като ще се говори по тази тема, тя да бъде достатъчно добре изследвана и обмисляна, за да не се поддава на импровизации. Това е уважението, което се дължи на Конституцията и на нейните създатели. В този ред на мисли, задълбочената дискусия, спомената в мотивите, заслужава да бъде подкрепена. Кой ще председателства комисията е второстепенен въпрос – важното е, че е създадена на паритетен принцип и според мен тя трябва внесе в нейната работа и в НС академичната общност, конституционните среди и въобще цялата гражданската общественост, която се занимава с този въпрос.
Ако се налагат промени в Конституцията – да, с уважение и страхопочитание към нея и създателите й.  
Редакционно:  Крум Зарков, един сериозен и компетентен юрист в НС,  не попадна в състава на гласуваната в четвъртък Временна комисия за промени в Конституцията.  По решение на ПГ на БСП. Пак по решение на ПГ,  той  бе оттеглен и от ръководството на правната комисия  в  47-то НС  –  позиция,  от която в предишните парламенти воюва с познания и задълбоченост за качество на законите и авторитет на партията си. 
 Извод:  Левицата е завладяна от солидарност –  знаещите  отстъпват място на верните,  които  „другарски“  изолират  визионерите,  за да не застрашават  блясъка на посредствеността у  безкритичните. 

About De Fakto

Проверете също

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Градска прокуратурата предлага на Гешев да иска имунитета на още един депутат от ГЕРБ – СДС

Софийска градска прокуратура (СГП) предлага на главния прокурор Иван Гешев да внесе искане за привличане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.