Последни новини
Home / Законът / Премиерът Петков е попарил надеждите на гл. прокурор Гешев за оцеляване на спецправосъдието

Премиерът Петков е попарил надеждите на гл. прокурор Гешев за оцеляване на спецправосъдието

Defakto.bg

Премиерът Кирил Петков е попарил  надеждите на главния прокурор за спасение на спецправосъдието.  Това става ясно съобщение на преслужбата на МС, от което се разбира, че премиерът и главният прокурор Иван Гешев са провели  работна среща в  сградата на Министерския съвет по темата.  Тя няма да доведе до промяна в   намеренията на правителството за закриване на спецзвената,  се разбира от прессъобщението.

Не е известно по чия инициатива е проведената среща,  но доколкото над наистина над спецпрокуратута и спецсъдилищата е надвисал като Дамоклев меч  законопроекта на ЗСВ за закриване на  спецправосъдието,   логично е тя ,да е била на главния прокурор.

Срещата не бе обявена, а след нея,   двете институции изпратиха отделни съобщения.

От пресслужбата на държавното обвинение съобщиха,  че Иван Гешев е говорил за нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и за подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. Апелирал   е да не бъдат закривани специализираните съд и прокуратура,  чиято дейност по думите му давала резултат.   Акцентирал, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред. Наблегнал на водещата роля на българската прокуратура „в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО“.

Съобщението на МС  е лаконично. „ Премиерът Кирил Петков е потвърдил решението на правителството – че двете специализирани звена следва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и други системни недостатъци“. Точка.

В края на м.г.  Петков поиска Гешев да се оттегли сам.  „Понеже има разделение на властите, дали да подаде оставка, е избор на Гешев. Аз лично се надявам, че той би избрал възможността да се оттегли сам. Това ще спести много време за всичките процедури, които иначе са доста комплексни, но това е негов избор“.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.