Последни новини
Home / Законът / Министрите на правосъдието на ЕС обсъдиха престъпленията от омраза и координиране на сигнали за изчезнали деца

Министрите на правосъдието на ЕС обсъдиха престъпленията от омраза и координиране на сигнали за изчезнали деца

Defakto.bg

 

Водеща тема  в дискусиите на Министрите на правосъдието на държавите-членки на ЕС е включването на речта на омраза и престъпленията от омраза в списъка на така наречените „европейски престъпления“.   Идеята е да се  даде единен отговор на нарастващите заплахи за правата на европейските граждани, предизвикани от екстремистки, расистки и хомофобски изказвания срещу отделни лица, малцинствени общности и групи, които ги стигматизират и често водят да психически тормоз и физически посегателства. Неформалната среща е в Лил Франция.

В дискусиите участват и  водещи интернет платформи като Гугъл и Мета-Файсбук. Те представиха опита си за премахване на незаконното съдържание онлайн в сътрудничество с правосъдните органи.  В изказването си министър Надежда Йорданова подкрепи инициативата на Европейската комисия за включване на престъпленията на омраза и мотивирани от омраза. Тя подчерта нуждата от ефективно противодействие на речта на омраза срещу малцинствени групи, която засяга демократичните устои на обществата.  Открои нуждата от единен подход при хармонизиране на този род тежки посегателства срещу правата и свободите, защитени от европейските норми. В тази връзка  българският министър на правосъдието подчерта нуждата от скорошно приключване на преговорите в ЕС по пакета за събиране на доказателства в електронен вид и законодателството за дигиталните услуги.  Приемането на посочените нормативни инструменти ще улесни и работата на правоприлагащите органи при разследване на различни видове престъпления, в т.ч. и на престъпленията от омраза, които все повече се извършват в електронна среда. Министрите се обединиха около нуждата от европейски подход при инкриминиране на престъпленията на омраза. Отдадоха почит на жертвите на нацизма, чрез специално излъчен филм за Холокоста, изготвен с приноса на всеки един от тях.

Обсъдена бе и необходимостта от координиране на системите за сигнали за изчезнали и отвлечени деца. Навременното информиране на обществеността чрез специално създадени платформи в социалните мрежи ще подобри процеса на откриване на изчезналите деца и ще подпомогне правоохранителните органи за тяхното издирване и връщане в семействата им.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.