Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова отказа среща на Сотир Цацаров, без „законно- обоснована причина“

Надежда Йорданова отказа среща на Сотир Цацаров, без „законно- обоснована причина“

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова изпрати писмо до КПКОНПИ, с което отказва да се яви в отговор на писмото-покана от ведомството за „вземане на обяснения от граждани“. Тя аргументира решението си с това, че „не е налице законно- обоснована причина за това“.

Министърът на правосъдието в рамките на своите правомощия взаимодейства с всички органи в рамките на закона, сезира и съдейства на същите, когато са налице законово-предвидените основания за това“, казва в тговора си министър Йорданова.

Мотив за призоваването ми е позоваване на нормата на чл.41 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ.  Предвид обстоятелството, че същата се съдържа в подзаконов нормативен акт, с който се предвиждат процесуални властнически правомощия на органите, по смисъла на чл.16, ал.2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, за призоваване в служебни помещения, то тя се явява нищожна и не следва да породи правно действие. Делегацията на чл.23 от ЗПКОНПИ не включва и обективно не може да включва първично регулиране на правни отношения, чиито адресати са трети лица, различни от работниците и служителите на КПКОНПИ, поради което е незаконосъобразна,  пояснява Йорданова в писмото.

По-рано Сотир Цацаров покани  министъра на правосъдието Надежда Йорданова в Комисията „за явяване в дирекцията утре, 08.02.2022 г., за изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите„.  Като повод е посочена проверка на казаното от министъра,  че в МП се трупат  сигнали срещу  Иван Гешев.  Интересно е защо защо досега КПКОНПИ не  самосезира, след като и служебният правосъден министър Иван Демерджиев обави, че в министерството на правосъдието постъпват сигнали срещу Гешев.

След отказа на министър Йорданова, пресцентърът на КПКОНПИ публикува текстове от  ЗПКОНПИ,  с уточнението, че „независимо от временното й качество на министър на правосъдието, тя продължава да е гражданин /физическо лице/“.

Чл. 26. (1) При изпълнение на правомощията си по този закон органите по чл. 16, ал. 1 и 2 могат да искат съдействие, сведения и документи, включително в електронен вид, от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица.

Чл. 104. (1) Оперативно-издирвателната дейност се извършва чрез:

………………………………………..

5. вземане на обяснения от граждани.

Войната на параграфите продължава.  Нелепо. Някои заварени „юристократи“  изглеждат  убедени,  че мястото им във  властта е запазено като за необикновени граждани.  Прикритието зад  алинеи обаче трудно скрива прозрачното им ползване за цели, различни от онези за които са създадени.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.