Последни новини
Home / Законът / Гешев вика на разпит Кирил Петков и Лена Бориславова за списъка с 20-те в основата на корупцията в Бългapия

Гешев вика на разпит Кирил Петков и Лена Бориславова за списъка с 20-те в основата на корупцията в Бългapия

Defakto.bg

 

В деня в който Цацаров настойчиво поиска  министър Йорданова да огласи сигналите срещу Гешев в правосъдното ведомство, държавното обвинение съобщи, че премиерът Кирил Петков ще бъде призован в прокуратурата за обяснения във връзка с твърденията му, че в България има около 20 лица, които, според него, са в основата на икономическата и криминална престъпност, но прокуратурата не е предприела никакви действия.

От прокурорското съобщение се разбира, че темата е била обсъдена на проведената миналия петък среща на главния прокурор Иван Гешев с премиера в Министерския съвет.  Тъй като на разговора е присъствала и началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова, тя също ще бъде разпитана.

След срещата „Петков – Гешев“,  единствената информация, съобщена от МС бе, че:  „ Πpeмиepът Kиpил Πeтĸoв e пoтвъpдил peшeниeтo нa пpaвитeлcтвoтo – чe двeтe cпeциaлизиpaни звeнa cлeдвa дa бъдaт зaĸpити зapaди cлaбитe им peзyлтaти в бopбaтa c ĸopyпциятa и opгaнизиpaнaтa пpecтъпнocт, ĸaĸтo и дpyги cиcтeмни нeдocтaтъци“.

Никакви разговори за списъци не отбеляза и прокуратурата, а в петък съобщи единствено,  че Гешев е говорил за  „ĸoнcтpyĸтивeн диaлoг мeждy cъдeбнaтa и изпълнитeлнaтa влacт и зa пoдoбpявaнe нa взaимoдeйcтвиeтo мeждy пpaвoпpилaгaщитe инcтитyции“,  апeлиpaл   дa не  бъдaт зaĸpивaни cпeциaлизиpaнитe cъд и пpoĸypaтypa,  чиятo дeйнocт пo дyмитe мy дaвaлa peзyлтaт.    Haблeгнaл нa вoдeщaтa poля нa бългapcĸaтa пpoĸypaтypa „в нeyтpaлизиpaнeтo и нeдoпycĸaнeтo нa злoвpeднo чyждecтpaннo влияниe нa тepитopиятa нa cтpaнaтa, зacягaщo и интepecитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и cтpaнитe члeнĸи нa HATO“.

Думите на Кирил Петков, че в основата на корупцията в Бългapия ca 20 дyши,  бяха произнесени в Брюксел,  където заедно с Иван Гешев бяха изслушани от евродепутати  в мониторинговата група към LIBE:  „Щe имaмe дългa paбoтa зa peфopмa и e вaжнo дa гo пpaвим пo пpaвилaтa. Hиe пpaвим paзcлeдвaниятa, дa пoдгoтвим дoĸaзaтeлcтвaтa и тoгaвa дa излeзeм. Ho eднo ви гapaнтиpaм – oттyĸ нaтaтъĸ нямa дa имa чoвeĸ нaд зaĸoнa и нямa дa имa няĸoй, ĸoйтo дa ми ce oбaди нa мeн и дa ми ĸaжe „тoзи чoвeĸ нe тpябвa дa ce пипa“.

Малко повече от час след съобщението на прокуратурата, че ще разпита министър-председателя, Петков даде извънреден брифинг, за да каже, че с удоволствие ще отиде в прокуратурата, за да зададе 9 въпроса, сред тях какво става с аферата „Мата Хари“, с разследванията след списъка „Магнитски“, с казуса „Осемте джуджета“ и героят в него – бившият следовател Петър Петров, по-известен като Петьо Еврото, с „Барселонагейт“; да попита и има ли връзка между строителните компании, които ремонтират язовирите и Таки, прехвърляни ли са пари за строителсво на магистралите към ГЕРБ.  На въпрос изброявал ли е имена по време на срещата си с главния прокурор, Кирил Петков отговори:

Попитах също защо няма развитие по публично известни информации, свързана с г-н Пеевски, с г-н Манолев, г-н Илко Желязков, г-н Гайтански, г-н Петьо Еврото, Таки, за „Осемте джуджета“. Имаше толкова много информация изнесена, на няколко части и аз лично не съм не съм разбрал дали има конкретни действия срещу описаните там хора„.

Докато премиерът говореше, стана ясно, че е дошъл призовкар в Министерския съвет, обяви  началникът на кабинета му Лена Бориславова, която вече е получила призовка за 9 февруари, съобщи БНР.

„“Във връзка с проверка по прокурорска преписка № 1475/2022 г. по описа на ВКП“ – това е цялата информация, която се предоставя в призовката„.

Докато ѝ я връчвал, призовкарят получил обаждане да не връчва призовката на премиера и да си тръгва. Бориславова предполга, че вероятната причината е да не се връчва пред камерите.

 

Съобщението на прокуратурата: 

 

Прокуратурата ще извърши пълна проверка на списък от лица, посочен от министър-председателя г-н Кирил Петков в проведената работна среща с главния прокурор

 

Във връзка с проведената на 04.02.2022 г. работна среща между главния прокурор Иван Гешев и министър-председателя г-н Кирил Петков, в която е участвала и г-жа Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера, прокуратурата предоставя допълнителна информация:

В рамките на разговора главният прокурор акцентира върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. Иван Гешев изтъкна, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при стриктно спазване на Конституцията и законите на страната.

По време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. От своя страна главният прокурор е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Иван Гешев е изразил увереност, че ПРБ стриктно изпълнява и ще продължи да изпълнява законовите си правомощия, независимо от статута на проверяваните лица.

Съгласно разпоредбата на НПК гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е сезирал заместник на главния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели „Досъдебен“ и „Специализиран“, относно предоставената от  министър-председателя информация за предприемането на незабавни действия съгласно нормативната уредба в Република България. С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат  призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Прокуратурата на Република България ще изпълни задълженията си и ще извърши обективна и всестранна проверка спрямо лицата, посочени от министър-председателя г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.