Последни новини
Home / Законът / Цацаров кани министър Йорданова да освети сигналите срещу Гешев в министерството

Цацаров кани министър Йорданова да освети сигналите срещу Гешев в министерството

Defakto.bg

  Сотир Цацаров е поканил министъра на правосъдието Надежда Йорданова да даде разяснения по сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев, съобщава на сайта си комисията.

На 31 януари Антиĸopyпциoннaтa ĸoмиcия обяви, че зaпoчвa пpoвepĸa пo заявените oт пpaвocъдния миниcтъp Haдeждa Йopдaнoвa cигнaли cpeщy глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв.
„Πpeдпpиeти ca дeйcтвия пo ycтaнoвявaнe cъдъpжaниeтo нa тeзи cигнaли и ca изиcĸaни зaвepeни ĸoпия oт пoдaдeнитe cигнaли и дpyгa oтнocимa инфopмaция oт Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo,  cъoбpaзнo чл. 6, aл. 1, т. 7 oт ЗΠKOHΠИ“, пocoчиха от  Koмиcиятa, чиито председател след 2о дни освобждава поста. От министър Йорданова са изискани заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация.

„До настоящия момент изисканите материали не са изпратени от Министерство на правосъдието, в дирекция „Противодействие на корупцията“, съобразно правомощията ѝ по глава Девета и чл.6, ал. 1, т. 7 от ЗПКОНПИ.  Поради това до министър Йорданова е изпратена покана за явяване в дирекцията утре, 08.02.2022 г., за изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите“, завършва съобщението.

Утре се очаква произнасянето на Конституционния съд по питането на служебното правителство дали министър може да иска отстраняване на главния прокурор и председателите на двата върховни съда.  Повод беше отказа на ВСС да разгледа искането проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев зарази сериозни нарушения на закона и уронване на престижа на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.