Последни новини
Home / Законът / Гражданският съвет към ВСС се обяви срещу промяната в статута на съдиите по вписванията

Гражданският съвет към ВСС се обяви срещу промяната в статута на съдиите по вписванията

Defakto.bg

На извънредно заседание  Гражданският съвет (ГС) към Висшия съдебен съвет обяви подкрепа за становището на Българската асоциация на съдиите по вписванията срещу промяната на статута на съдиите по вписванията и срещу всеки опит за превръщане на съдебно-охранителното производство по вписването в административно.

Съпpeдceдaтeлитe нa ГС Mapия Kapaгьoзoвa и Eвгeни Ивaнoв пo  пpeдлoжeниe нa БАСВ cвиĸаха извънpeднo  зaceдaниe  зa “ peaĸция и пpeдпpиeмaнe нa ĸoнcoлидиpaни дeйcтвия“ по повод предложенията в преходните и заклютилените разпоредби в проектозакона за Държавния  бюджет за създаване на нова Агенция по вписванията под шапката на МС.  В момента съдиите по вписванията се назначават от министъра на правосъдието, но са към районните съдилища и се ръководят от техните ръководители.  Предложенията за промени ще бъдат оттеглени и внесени като самостоятелен законопроект заедон с ГПК,   обявиха юристите от управляващата коалиция на заседание на правната комисия в петък.

Съобщението е на пресцентъра на ВСС.

Пълният текст:

Съдиите по вписванията акцентират върху държавната превенция за защита имуществото на българските граждани и сигурността, гарантирана от независимостта на съдията по вписванията като част от съдебната система. Те подкрепят също необходимостта от по-бързи стъпки за ускоряване на процеса по създаване на имотен регистър.  Алармират, че със заявените промени се цели да бъдат принудени съдиите по вписванията да подпишат непълни и неточни имотни партиди, за да се представи пред Европа наличието на имотен регистър, за чието изграждане се предоставят средства по Плана за възстановяване и развитие. С тези опасения съдиите по вписванията настояват въпросът с техния статут да бъде решен, като се дадат правомощия за назначаването им от ВСС.

Гражданският съвет подкрепи и декларация на Съюза на юристите в България (СЮБ), с която се настоява да се прекрати опасната и противоконституционна практика за промяна на закони с преходни и заключителни разпоредби. СЮБ се аргументират с решение № 1 на Конституционния съд на Република България, според което за да бъдат конституционно съобразни, приеманите от Народното събрание актове, трябва да съответстват както на КРБ, така и на останалите действащи закони, защото другото би противоречало пряко на чл. 4, ал. 1, изречение второ от Конституцията. Посочва се също, че се предвиждат промени по отношение на съдебната система, без да са съгласувани ВСС, в нарушение на чл. 73, ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на народното събрание.

С приетия от ГС днес акт ще бъде сезиран Висшият съдебен съвет с предложение, той да изпрати декларация до Народното събрание за прекратяване на тази практика.

Гражданският съвет реши също да изготви подробно аргументирана позиция, защо не бива да се променя статутът на съдиите по вписванията. Той ще изпрати на Министерството на правосъдието и искане да бъде публикуван изготвеният от него през миналата година анализ на специализираното правосъдие, за да бъде ползван в общественото обсъждане на ЗИД на ЗСВ.

Предвид предстоящото изтичане на срока за изразяване на становища, бе съобщено, че Камарата на следователите и  Асоциацията на прокурорите в България ще поискат подкрепа от членовете на Гражданския съвет за позиция, според която предлаганите промени на органите на специализираното правосъдие се приемат като недостатъчно аргументирани и липсва яснота кое налага тоталното им заличаване.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.