Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова в скоро време ще поиска отстраняване на Иван Гешев

Министър Йорданова в скоро време ще поиска отстраняване на Иван Гешев

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. Това обяви самата тя  пред медиите по повод решението на Конституционния съд, което днес оповести,   че правосъдният министър може да иска от ВСС предсрочно отстраняване от поста на главния прокурор и председателите на върховните съдилища – ВКС и ВАС в случаите  на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят до уронване на престижа на съдебната власт.

Йорданова  обясни, че все още се уточняват и прецизират  сигналите на граждани и неправителствени организации, които са  различни от тези, въз основа на които  бившият правосъден министър и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов поиска отстраняването на Гешев.

КС потвърди  едно правомощие на министъра на правосъдието, което през години е било безспорно, но единствено мнозинството в Пленува на ВСС го постави под съмнение  и прокурорите заеха противното становище„, коментира  Йорданова.

Вече  е ясно, че министърът на правосъдието може да иска предсрочно прекратяване на мандатите на  т.нар. „трима големи“ , когато са налице конституционните основания за това.  Това е една от важните гаранции срещу капсулирането на съдебната власт и при поредица от нарушения.  Както вече съм казвала, аз като министър  ще приложа тази хипотеза и след анализ на действията и бездействията на главния прокурор по конкретни сигнали,  ще продължа действията на колегите преди мен“, каза министърът.

Министър Йорданова каза още, че няма да се отзове и на втората покана да даде обяснения пред Антикорупционната комисия за съдържанието на сигналите, с които разполага срещу Иван Гешев.  Днес такова писмо е дошло отново от оглавяваната още няколко дни от Сотир Цацаров Антикорупционна комисия.

Йорданова обясни, че няма нужда да разказва сигнали, просто ще ги изпрати, за да ги прочетат в Комисията.

Своевременно и в разумни срокове Министерството на правосъдието ще изпрати на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) информация за постъпилите във ведомството сигнали, свързани с работата на Иван Гешев в прокуратурата, казва тя  в интервю за  „Дневник“.  „Не мога да не споделя своето учудване, че остава неизвестно обстоятелството кое наложи да се действа сега при положение, че въпросите, които коментираме са във фокуса на общественото внимание месеци наред. Отстрани това изглежда като координирана акция, прехвърляне на топката с цел да се създаде пушилка, мъгла и да се разсее фокуса на общественото внимание от реалните проблеми„, коментира Йорданова.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.