Последни новини
Home / Законът / Специализирана прокуратура образува дело срещу ОПГ за „златните паспорти“

Специализирана прокуратура образува дело срещу ОПГ за „златните паспорти“

Defakto.bg

Специализираната прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с т.нар. златни паспорти за  придобиване на българско гражданство по натурализация срещу  инвестиции. Сформиран е екип от двама прокурори и петима следователи при Следствен отдел на Специализираната прокуратура, тъй като делото се отличава с фактическа и правна сложност.

Разследва се организирана престъпна група, действала от  2015 до 2021 година, придобивала имущество по незаконен начин във връзка с процедурата по предоставяне на българско гражданство срещу инвестиции. Проверява се участие в групата на служители на Агенцията за чуждестранни инвестиции. На въпрос ще бъде ли повдигнато обвинение на изпълнителния директор на Агенцията, говорителят на  специализираната прокуратура Христо Кръстев отговори:

„Към настоящия момент е образувано досъдебно производство поради факта на извършено престъпление, не поради факта на извършителя. На много ранен етап сме, за да установим кой точно какво престъпление е извършил.

Запитан ще бъде ли разпитан и премиерът Кирил Петков, чието име беше споменато от депутата от ДПС Хамид Хамид, по чийто сигнал е образуваното досъдебното производство, Кръстев каза: „Не мога да ви кажа нито „да“, нито „не“, защото не е установено към настоящия момент да има някаква съпричастност, за да се вика в качеството на свидетел и да се разпитва“.

В групата евентуално са участвали служители на Българската агенция за инвестиции, посочи още той.

Изискана е информация от Министерствата на правосъдието и на икономиката, от Агенцията за инвестиции и дирекция „Миграция“ в ДАНС.

Стамен Янев, председател на  Българската агенция за инвестиции  заяви: „Българската  агенция за инвестиции не издава „златни паспорти“. Компетентен да издава „златен паспорт“ и гражданство е друг орган. Ние единствено предоставяме удостоверения, които удостоверения на тази база се кандидатства.“

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.