Последни новини
Home / Законът / Зам.-министър Борислав Ганчев: Няма законна причина министър Йорданова да се превръща в куриер на КПКОНПИ

Зам.-министър Борислав Ганчев: Няма законна причина министър Йорданова да се превръща в куриер на КПКОНПИ

Defakto.bg

КПКОНПИ и прокуратурата, съвместно с опозицията, се опитват да отвлекат вниманието от това как да изпълняват задълженията си, заяви заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев в ефира на Bulgaria On Air.
Така той коментира поканата от КПКОНПИ към правосъдния министър Надежда Йорданова да  предостави информация, като и разпита на премиера Кирил Петков и началника на кабинета му от прокуратурата.

Въпреки впечатленията, които се опитват да се създават в обществото, ние си взаимодействаме с държавните органи доста динамично и ежедневно. В този смисъл си общуваме както с прокуратурата, така и с КПКОНПИ”, каза той.

Борислав Ганчев потвърди, че в законовите срокове министерството на правосъдието ще предостави всички документи, които засягт  дейността на КПКОНПИ. “Но не виждаме причина или  законово основание министърът да се превръща в куриер”, заяви той.
Заместник-министърът заяви, че проблемът с главния прокурор е изначално институционален, а не личностен. “От много години в много доклади и решения на Европейския съд се посочва ясно и несъмнено, че главният прокурор е неконтролируем и не може да му бъде искана отговорност”, каза той.

Ганчев каза, че решението на Конституционния съд за правото на правосъдния министър да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор не е изненадващо, защото действително преди ВСС да повдигне този казус е нямало съмнения в начина на тълкуване на конституцията.

Мога да ви уверя, че имаме сигнали, имаме данни за такива нарушения, които предполагат предсрочно прекратяване на правомощията. В министерството постъпват почти на ежедневна база сигнали. Нужно ни е време да отсеем значителните от тези, които не са с такава тежест”, каза още зам министърът Борислав Ганчев.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.