Последни новини
Home / Законът / Зам. министър Емил Дечев: Не разбирам как една законова процедура може да е „политическа вендета“ ?!

Зам. министър Емил Дечев: Не разбирам как една законова процедура може да е „политическа вендета“ ?!

Defakto.bg

Решението на Конституционния съд отваря възможността да започне отново процедурата, която стартира бившият служебен министър на правосъдието и настоящ конституционен съдия проф. Янаки Стоилов. Най-вероятно Върховният административен съд ще даде указания на Висшия съдебен съвет да започне отново процедурата по искането за отстраняване на главния прокурор, направено по време на мандата на Стоилов. Това обясни в интервю за БНР новият заместник-министър на правосъдието Емил Дечев.

Когато неговото предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор не беше разгледано по същество от сегашния Висш съдебен съвет, той обжалва това решение на ВСС пред ВАС, беше образувано административно дело. Но по повод на това, че в същия момент беше образувано и дело в КС за тълкуване именно на тази разпоредба – дали той има компетентност да стартира такава процедура или не, делото в административния съд беше спряно. Сега то трябва да се възобнови.“

Така процедурите може да станат две, защото правосъдният министър Надежда Йорданова потвърди готовността си да поиска от ВСС отстраняването на Иван Гешев от поста му. Емил Дечев заяви, че се проучват и анализират и нови сигнали, извън онези, с които миналата година бе отправено предложението за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

„Ще бъде проява на лош вкус, ако първо кажем на журналистите или цялото общество какви сигнали има при нас и едва след това ги внесем официално във ВСС“, коментира Дечев в предаването „Преди всички“. По думите му, редно е първо ВСС да научи това.

Емил Дечев прогнозира, че времевият хоризонт е „може би около месец“.

„Част от сигналите, поне това, което се твърди от хората, подали сигналите, предполага насочване и към прокуратурата. Но пак подчертавам – това са твърдения на самите податели. Дали тези твърдения са достоверни, това трябва да се провери“, уточни заместник-правосъдният министър.

Откога процедура, уредена в закон, се нарича политическа вендета?  Това е много странно мислене“, заяви Емил Дечев по повод квалификации от страна на прокуратурата и на самия Иван Гешев, след решението на КС, че министърът  на правосъдието може да иска отстраняването на главния  прокурор.  Според  Дечев  „това е опит за прикриване зад политическа фразеология на хора, които заемат постове, които не са политически“.

Очаквам най-после да има произнасяне по същество на ВСС дали наистина има основания за предсрочно прекратяване на мандата или не. Очаквам обаче и отново да няма произнасяне по същество, а мнозинството в Съвета да приеме, че има друго основание, поради което искането не следва да се разглежда по същество като процесуално недопустимо.  Очаквам всичко“, коментира  досегашният наказателен съдия.

Възможно е тази процедура да бъде стартирана и при следващия състав на ВСС, допусна зам.министърът.  Според него съдиите, прокурорите и следователите, които ще избират новите членове на ВСС, трябва да задават на кандидатите и въпроса дали биха гласували за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

„Много бих искал новият състав на ВСС да не се избира по старите правила и да не се структурира по сегашния начин като съотношение на съставните му части. Дали обаче това ще се промени, за съжаление, зависи от парламента, който не знам дали подготвя такива промени – за начина на избор на членовете на ВСС и за промяна в съотношението между различните представители в Съвета, излъчени от различните власти. Не знам дали на парламента ще му стигне времето да направи тези промени, преди да бъде избран новият състав на ВСС“, допълни Емил Дечев.

„Премиерът е имал изказвания, в които е посочвал своите съмнения за определени хора, но в никакъв случай не е казвал, че някой трябва да бъде непременно осъден или че е несъмнено виновен за определено престъпление“, каза още Емил Дечев.

В много европейски държави е практика съдиите да работят известно време в министерството на правосъдието. Идеята е, напускайки класическата си съдийска работа, те да дават експертно мнение и да работят по различни проекти, свързани със съдебната система, поясни той.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.