Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата адмирира Кирил Петков за желанието да си взаимодейства с властите в борбата с престъпността

Прокуратурата адмирира Кирил Петков за желанието да си взаимодейства с властите в борбата с престъпността

Defakto.bg

Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба спрестъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество. Това се  казва в съобщение на държавното обвинение, след двучасов разпит на премиера във ВКП.

Петков бе призован по реда на чл. 145 от ЗСВ да отговори на  въпроси на наблюдаващите прокурори за списъка с имена на лица, евентуални извършители на икономически и криминални престъпления.  Призоваването се случи след срещата на премиера с главния прокурор в МС. „На същото основание на 08.02.2022 г. сведения бяха снети и от главния прокурор Иван Гешев“, се казва в съобщението.

Министър-председателят г-н Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления„, съобщават от  ВКП.  Тъй като „същият (министър председателя б.р.) не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт“,   прокуратурата ще изиска от МВР и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия, се казва в съобщението.

Петков се яви на разпит във ВКП , където беше призован да повтори пред разследващите имената, които е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев в петък, за които, според Петков се знае, че са извършили престъпления, но прокуратурата не ги разследва.   В папката, която носи, каза той,  има публично известни материали, свързани с хора, „които извършили престъпления, но прокуратурата не е предприела действия“.   В списъка от папката, която е занесъл, са били добавени и нови имена. Сред тях и на Младен Михалев – Маджо.  Пред журналисти Петков обяви и  че  ще задава въпроси за разследвания, за които дотук няма информация какво се е случило

Двама прокурори са разпитвали министър-председателя. Петков очаква от прокуратурата  в приемливи срокове  да има резултати. „Ами, това, което ние всички трябва да видим, е, че справедливостта е постигната и че никой няма над закона. Колко време? Има разделение на властите. Аз не мога да им поставям срокове, но това, което очаквам от тях, е наистина да започнат да си вършат работата и наистина да се занимават с казуси, които имат огромно обществено значение, казуси, които са свързани с корупция, казуси, които са свързани с други потенциални престъпления. Аз не съм обвинителен орган, не мога да кажа дали някой е виновен или не, но това, което мога да кажа е, че обществото се интересува“.

По повод  думите на президента, че разпитът му е форма на институционално изнудване, Петков заяви, че не вижда в това институционален натиск или изнудване, а по-скоро проява на безпомощност на прокуратурата, която очаква някой да ѝ предостави информация за случаи, за които сама трябва да знае.

Аз съм от друга страна доволен, че тези имена, които винаги досега са били говорени в кулоари, в коридори и в журналистически разследвания, никога не сме ги чули официално от прокуратурата. Сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председателят им го носи на крака“, посочи още Петков.

Не ни е страх от никой и очакваме институциите да си вършат работата. Очаквам от тях да започнат да си вършат работата и да се занимават с казуси, които имат огромно обществено значение„, подчерта премиерът.

След министър-председателя  за разпит влезе и началникът на кабинета му Лена Бориславова, която бе призована, защото е  присъствала на разговора на премиера с Иван Гешев.

Запитана на излизане  как ще коментира изявлението на  президента, че призоваването в случая е  „институционално изнудване“, Бориславова каза, че това е коментар, който не може да отрече.  „Нека да видим какво ще свърши прокуратурата оттук нататък, дали ще има разследвания, дали тази информация ще им бъде полезна и, надявам се, институциите да започнат да работят както трябва“, каза още тя.

За реакцията на прокуратурата, че ще изисква информация от МВР и ДАНС по представените случаи,  Бориславова каза: „Това е друг интересен момент, доколкото по време на срещата Гешев обясни слабите резултати в борбата с корупцията с това, че се дължат на работата на съдилищата, следствените служби и МВР и некачественото законодателство, по никакъв начин не свързано с дейността на прокуратурата„.

По думите й след срещата на Петков с Гешев прокуратурата се е самосезирала, без да търси съдействие от тези органи, които й пречат. Тя посочи, че има законово основание прокуратурата да се задейства по медийни публикации.

About De Fakto

Проверете също

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.