Последни новини
Home / Законът / Проф. Пламен Киров: Несериозно е с изрезки от вестници да се иска отстраняване на главния прокурор

Проф. Пламен Киров: Несериозно е с изрезки от вестници да се иска отстраняване на главния прокурор

Defakto.bg

В юридическите среди преобладаваше становището, че Конституционният съд ще вземе точно това решениеВ правото, както и в геометрията, има симетрия –  не може един орган да може да предлага, а да не може да иска това коментира пред БНР проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия по повод вчерашното решение на КС.  С него съдът  обяви единодушно, че правосъдният  министър може да прави предложения за прекратяване на мандата на председателите  на върховните съдилища и на главния прокурор, а решението се взима от ВСС.

Системно неизпълнение на служебните задължения или тежко нарушение, както и действия, уронващи престижа – това не са действия, непременно свързани с преките функции на главния прокурор, а включително в неговия личен живот, изказвания пред медиите и т.н. , уточни Киров.  Доста широко е полето на преценка, отбеляза  той  основанията,  поради които може да се иска  оставката на един високопоставен магистрат.

Очевидно е, че този, който иска отстраняване, трябва да бъде активен, не може да бъде пасивен. Трябва да аргументира своето искане за отстраняването на главния прокурор“, подчерта конституционалистът и напомни, че трима министри събират данни, с които искат да обосноват освобождаването на главния прокурор – служебните министри Янаки Стоилов и Иван Демерджиев и настоящият правосъден министър Надежда Йорданова.

Предполагам, че в Министерството на правосъдието има класьори с необходимата информация, която да служи като доказателствено средство в процедурата ва отстраняване на главния прокурор, отбеляза Киров, но уточни:

Не ми харесва подходът – сигнали на граждани, сигнали на неправителствени организации – това беше заявено. Ако с изрезки от вестниците се пълни тази папка или класьор в Министерството на правосъдието, на мен ми се струва, че твърде лековато ще се подходи към тази изключително важна процедура.“ Коментарът  бе по повод вчерашното изявление на министър Йорданова, че  все още се уточняват и прецизират  сигналите на граждани и неправителствени организации, които ще бъдат представени на ВСС  в искане за отстраняване  на Иван Гешев от поста.  Думите й  оставиха впечатление, че процедурата може да започне с нови данни,  различни от представените от проф. Янаки Стоилов миналата година във  ВСС.

Твърденията на министъра трябва да бъдат солидни и да има съответните доказателства, защото в България всеки може да обвини всеки в най-смъртните грехове, напомни  проф. Киров.

По повод коментара на Иван Гешев за  решението  на КС, че целта е персонална, касае личността на главния прокурор и прилича на лична политическа вендета, бившият конституционен  каза:  Главният прокурор е прав донякъде, защото и законодателната, и изпълнителната власт са политически власти. Важно е обаче, че балансът между властите е свързан с механизми за взаимно възпиране и взаимен контрол – един такъв механизъм е искането за отстраняване.

„Това, което се разиграва в последните няколко месеца, а може би вече две години, тази политическа война, която се води между главния прокурор и политически институции в страната,  не може да бъде изключено в едно политическо общество.“

About De Fakto

Проверете също

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.