Последни новини
Home / Законът / С 8:0 гласа кадровиците преназначиха Лозан Панов за съдия във ВАС

С 8:0 гласа кадровиците преназначиха Лозан Панов за съдия във ВАС

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи Лозан Панов за  съдия във Върховния административен съд,  считано от  11 февруари 2022 г.  Това стана на извънредно заседание,  след  като вчера не се  събраха гласове за преназначаването.  Мандатът на  Лозан Панов начело на  ВКС  изтича утре, 10 февруари.  В четвъртък като председател на ВКС ще встъпи избраната без нито един глас против Галина Захарова.

Днешното решение бе взето с 8 гласа от 8 гласували, без обсъждания, а извънредното заседание се наложи след като вчера  един глас не стигна , тъй като  представляващият ВСС Боян Магдалинчев и  Драгомир Кояджиков  гласуваха против връщането на Панов във ВАС.  Поведението им беше необяснимо, след като в Закона за съдебната власт ясно е записано, че след освобождаване от длъжност административните ръководители се връщат на заеманата преди избора им длъжност или на равна по степен и това не подлежи на тълкуване.

На 3 февруари т.г. според ЗСВ Панов подаде заявление за преназначаване във ВАС, където е бил съдия преди да стане председател на ВКС.

На вчерашното заседание традиционни противници на Лозан Панов в съвета си позволиха изказвания и подмятания,  които ни най-малко не напомняха правилата за етика на магистратите. Дори председателят на ВАС Георги Чолаков заяви по адрес на Панов: „Защо не реши да остане там /във ВКС – бел. ред./, за да бере плодовете от своето управление“.  Представляващият ВСС Магдалинчев  се „безпокоеше“  дали Панов няма да влияе на правораздаването на съдиите във ВАС – това е репликирано от Атанаска Дишева, която заяви на висшия кадровик, че  минава границата.  Олга Керелска напомни пък на председателя на ВАС Чолаков, че изявлението му е некоректно. Чолаков все пак гласува за преназачаването на Панов, той като  законът го  задължава.

Днес  Магдалинчев и Кояджиков не се появиха.  Броят от 8 участващи в изънредното заседание бе допълнен от Вероника Имова, която гласува от болница, и Даниела Марчева, която е в командировка.

Лозан Панов не участва в заседанието.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.