Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов: Не е необходимо гл. прокурор да бъде обявен за престъпник, за да се оценяват качествата му за поста

Янаки Стоилов: Не е необходимо гл. прокурор да бъде обявен за престъпник, за да се оценяват качествата му за поста

Defakto.bg

Решението на КС показва, че Конституцията живее –  нещо, което е записано в нея с оглед на практиката, показва своите реални изменения, заяви конституционният съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов.  Така той коментира решението на КС пред БТВ, което потвърди позицията му, че правосъдният министър може да предлага предсрочно освобожаване на на т. нар. „трима големи“ в съдебната власт.   Стоилов  уточни, че не е взел участие  във решаването на делото, за да не бъде едновременно и страна и  съдия по казуса, съгласно принципа, че  никой не може да бъде съдия по собственото си дело.

За проф. Стоилов решението на КС  не е изненада.  Проблемът възникна от това, че точно органът, от който зависеше решението на  внесенето искане за отстраняване на главния прокурор, го обяви за недопустимо, подчерта той.   Именно по негово предложение служебното правителство поиска КС да направи задължително тълкуване на правомощията на министъра да иска отстраняване на тримата големи от съдебната власт в хипотезите на уронване на пресгижа на съдебната власт и пр.  Според проф. Стоилов  мнозинството във ВСС, което в 7-часов  дебат отстояваше възгледа, че предложението му нарушава принципите на разделението на властите, сега е в много неизгодно положение от гледна точка на възможнатста да прави пригодни преценки на сериозни въпроси.

Не смятам, че трябва главният прокурор да бъде обявяван за престъпник, за да се прецени дали той отговаря или не на определени високи стандарти. Едва ли може да се твърди, че всеки, който е на такава висока длъжност извършва по две три престъпления в месеца. Ясно е, че  има механизми, които поставят тези стандарти твърде високо, каза още конституционният съдия.

Когато правихме проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, избягвах да обвързваме въпросите за отчетността и отговорността на главния прокурор с промени в Конституцията, защото в един момент това може да стане претекст или реална причина България да загуби голяма част от средствата,  каза още Янаки Стоилов.

Според него е добре, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Проблемът за корупцията е много важен и остър за България, но ние освен криминалната корупция, която е записана в Наказателния кодекс, имаме и легална корупция, която хората с политическа власт толерират чрез законодателство, чрез управленски решения,  заяви  Янаки Стоилов.

Настойчиво препоръчвам на правителството да пресича корупционните прояви, както тези, които са в нарушение на закона, така и тези закони, които правят възможна корупцията,  отбеляза той. Това според него  може да стане като не се приемат закони, с които се опрощават десетки милиони задължения на хора, които минават за големи бизнесмени.  Бяхме свидетели на такива прояви през изминалите години и затова е важно да се проследява законодателството,  посочи Стоилов.

По отношение на издаването на т. нар. „златни паспорти“,  Янаки Стоилов коментира,  че най-много такива документи са издадени в периода 2016-2019 г. По думите му, заедно с проверката на специализираната прокуратура за изясняване на случаите, по-голямо внимание трябва да има в оперативните структури за това дали някои не проверява себе си.  Според него хубаво е да се види какви са тези хора, които издават „златните паспорти“  и какви дейности са извършвали.

Може да се види и кои политически сили и народни представители за предлагали и гласували разпоредбите за даване на  българско гражданство по натурализация срещу инвестиции,  допълни още Янаки Стоилов.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.