Последни новини
Home / Законът / ВКП: Лъжа е, че Иван Гешев и баща му са имали дял в „една млекопреработвателна компания“

ВКП: Лъжа е, че Иван Гешев и баща му са имали дял в „една млекопреработвателна компания“

Defakto.bg
Иван Гешев, гл. прокурор

Твърдението, че член на семейството на главния прокурор е бил съсобственик в търговско дружество, с предмет на дейност млекопреработване, може да бъде определено само и единствено като лъжа. Никога, нито Иван Гешев, нито член на неговото семейство, са имали каквато и да е собственост във визираната в интервюто „една млекопреработвателна компания“, нито в друга. Същото е лесно проверим факт в Търговския регистър, особено за юрист, адвокат и бивш служебен министър на правосъдието, какъвто е Демерджиев“.

Бившият министър адвокат Иван Демерджиев

Това се каза в съобщение на ПРБ по повод коментар на бившия служебен министър Иван Демерджиев пред Нова тв за последствията от решението на КС и множеството сигнали, постъпили  срещу Иван Гешев в Министерството на правосъдието.  Любопитно е, че  съобщението ангажира цялата прокуратура с персонално отправени сигнали  срещу главния прокурор, някои от които за период от време, когато  не е бил главен прокурор.

Четем: „Прокуратурата на Република България определя казаното от Демерджиев в ефира на Нова телевизия като поредна политическа атака, преследваща нелегитимни цели. За пореден път сме свидетели на твърдения, които не отговарят на фактите, водят до уронване на престижа на съдебната власт и рушат доверието на българските граждани в институциите„.

По-рано Демерджиев заяви,  че след решението на КС, Пленумът на ВСС трябва да разгледа предложението за отстраняване на главния прокурор, ако такова бъде внесено от министъра на правосъдието.  По думите му това ще стане още следващата седмица. “ Оттам нататък пленумът е длъжен да събере доказателства във връзка с твърденията за извършени нарушения или уронване на престижа на съдебната власт. Част от тези основания са дори неявяването на Гешев на заседанието на пленума и на Прокурорската колегия„, каза Демерджиев. Той напомни, че  в две решения на Европейския съд е отбелязано, че  главният прокурор е нарушавал  презумпцията за невиновност.

Бившият министър  коментира, че в МП са постъпили много сигнали, свързани с главния прокурор Гешев, включително и за ситуацията, свързана с бащата му,  придобил дял от фирма, нашумял като случаят „Жоси“:  „Аз поставих въпрос – „На какво основание бащата на г-н Гешев е станал съдружник в това дружество“, тъй като от документите не става ясно какви са аргументите той да придобие 2%.  Още повече, че в сигнала се съдържат твърдения, че това е станало заради определени задължения, които са поети по досъдебни производства. За да се разсеят съмненията Иван Гешев трябва да даде този отговор пред обществото”,  каза  Демерджиев.

Той даде пример и с друг сигнал, подаден в правосъдното министерство заунищожаване на документи по делото КТБ. „Според подателя на сигнала те са уличавали доста политици, стоящи в миналото на високи позиции. Документите са унищожен близо до вилата на г-н Гешев. Твърдението е, че са унищожени от него лично. Там се посочва и името на г-н Пеевски. Този сигнал е подаден и в МВР, тоест подателят отговаря за верността на това, което е изложил„, заяви Демерджиев.

Думите на  Демерджиев от ВКП определят  като „манипулативни“. Посочват, че  „че ако същите са съдържали данни за извършени нарушения и/или престъпления, то в качеството си на служебен министър на правосъдието в периода от края на месец октомври до средата на месец декември 2021 г., той е бил длъжен, съгласно служебните си правомощия, да уведоми компетентните органи“. 

Отговорът за  унищожените документи по   „КТБ“, съдържа следната мисъл:  “ Делото се намира се намира в съдебна фаза от 2017 г., след внесен обвинителен акт от прокуратурата„.
По-късно сайтът BIRD.BG разпространи в социалните мрежи факсимиле от документи  в Търговския регистър, които показват, че бащата на гл. прокурор е бил съдружник с дял във фирмата „Жоси“. За това той е подал и подписал молба. Като съдружник е участвал и общо събрание на фирмата.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Един коментар

  1. Ясенка

    Неморално и неетично е да ползваш подчинените си със защитни реакции в полза на ръководителя. Толкова неморално и неетично беше, когато задължиха служители и прокурори да протестират срещу нападките , отправени срещу началника им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.