Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев приветства решението на КС, не се безпокои, че пак ще искат да освободи предсрочно поста

Иван Гешев приветства решението на КС, не се безпокои, че пак ще искат да освободи предсрочно поста

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев изразява пълно удовлетворение от решението на КС за правото на правосъдния  министър да предлага предсрочното му освобждаване от поста в интервю пред в. „24 часа“.  „С уточнението, че решенията на съда, още по-повече на Конституционния съд, не се коментират, ще кажа, че го приветствам„, казва Гешев.

Според него,  това  решение оборва политическите клишета, които постоянно се разпространяват пред българските граждани, че главният прокурор е недосегаем. „Защото освен възможността определен брой членове на ВСС да поискат отстраняването на тримата големи – председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд и главния прокурор, с него се въвежда и възможността изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието също да иска отстраняването им. Тоест въвежда се двойна форма на контрол. Според мен това в голяма част изпълнява препоръките на Венецианската комисия, на Съвета на Европа и на европейските ни партньори по отношение на контрола и отчетността на главния прокурор. Смятаме да уведомим нашите европейски партньори за решението, още повече че има и предишно решение на КС, според което всеки един прокурор може да разследва главния„, коментира гл. прокурор.

Сегашното задоволство на главния  прокурор  няма нищо общо с позиция,  която изложи той пред съда като заинтересувана страна по делото. Пред КС той бе  категоричен, че министърът на правосъдието  няма правомощия да иска предсрочно  прекратяване на мандата му и този на председателите на върховните съдилища. Обратно на решението на КС,  посочи, че между редовите  съдии, прокурори и следователи и  „тримата“ големи има разлика, а  министрът може да иска оставки  и наказания за тях, но не и за председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор – защото това би cъздaлaло“ peaлни пpeдпocтaвĸи зa пoлитичecĸo въздeйcтвиe“. Съдът обяви обратното:  „Председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор са административни ръководители, но и магистрати, поради което за тях важат и общите за всички съдии, прокурори и следователи етични норми на поведение„.

Пред „24 часа“ Иван Гешев казва, че  не се безпокои от предстоящото предложение на министър Йорданова за прекратяване на мандата му. Уточнява, че отстраняването е от компетентността на Пленума на ВСС, същият който през юли м.г. реши, че  внесеното искане от министър Стоилов нарушава Конституцията.

След като мафията и олигархията така яростно атакуват прокуратурата, означава, че си вършим добре работата„,  коментира той.  За една година това е трети опит на трети министър на правосъдието за отстраняването на главния прокурор,  посочва  Гешев. ( До момеента  само министър  Янаки Стоилов е искал  отсраняването му, което ВСС отхвърли).   „Надявам се този път в това искане да има не само политически мотиви, но да има и юридически аргументи обидно за нас като нация да се иска с изрезки отсраняване на главен прокурор в страна в ЕС, ако цитирам един уважаван от мен професор и бивш член на КС“, отбелязва Гешев.

Мнението за „изрезки от вестниците“, изказано от проф. Пламен Киров пред БНР е едно преположение, което предстои да разберем дали ще се случи. Но със сигурност знаем, че в мотивите на министър Стоилов нямаше гола политика, а  множество данни, свързани с нарушения на закона,  презумпцията за невиновност, злоупотреби с оповестяване на  данни от спецразунавателни средства,  избирателно търсене на отговорност и протакане на обществено значими производства. Те също ще бъдат разгледани от ВСС при подновяване на производството.

От интервюто става ясно, че главният прокурор е изключително удовлетворен  от  разговора си с г-н Петков – ( след който го призова на разпит в прокуратурата).  „Постигнахме съгласие за това, че изпълнителната и съдебната власт трябва да си взаимодействат по- активно, казва Гешев.  “ Така че аз съм удовлетворен и обнадежден от проведения разговор. Адмирирам изявеното желание за взаимодействие. Не е важно да се харесваме, в случая главният прокурор и министър-председателят или главният прокурор и някой друг„, каза Гешев и допълва: “ Ние не сме на тези позиции, за да се, а за да работим в интерес на хората. Те ни плащат заплатите и очакват от нас работа, а не да се водят междуинституционални войни“.

За бъде в течение на конкретни оперативни разработки или разследвания не е работа нито на премиера, нито пък и на главния прокурор.

Това би означавало най-малкото, че самите премиер и главен прокурор никога няма да могат да бъдат разработвани и/или разследвани, коментира във  фейсбук Андрей Янкулов.

Така че когато главният прокурор реши да се направи на интересен (или на „луд“) за пред публиката и да призовава през ВКП министър-председателя да му дава обяснения/сведения по конкретни случаи, далеч по-адекватно е последният да пристигне с публичната информация по случаите от Гугъл или Националната библиотека, а не с папките от подчинените му служби, които така или иначе няма работа да чете или разнася насам-натам, заяви бившият прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.