Последни новини
Home / Законът / СГП проверява висшестоящи полицаи, надскочили правата си по разследването на „Булгаргаз“

СГП проверява висшестоящи полицаи, надскочили правата си по разследването на „Булгаргаз“

Defakto.bg

Софийската градска прокуратура (СГП) на 10 феврурари е започнала проверка  по чл. 145, ал.1 от ЗСВ  на висшестоящи служители от Главната дирекция „Национална полиция“  за евентуално  престъпление по чл. 282 от НК, съобщават оттам.   Става дума за случая с „Булгаргаз“, по който наблюдаващите прокурори  установили изготвени докладни записки по описа на ГДНП с поставени върху тях ръкописни резолюции с указание за започване на досъдебно производство и задържане на лице за 24 часа.

Прокурорите  по делото, счели, че  така е нарушена разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, според която горестоящите ръководители на разследващите органи „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“.

Въпросните докладни са изпратени до  медиите  с  разрешение на наблюдаващия прокурор.

Първата докладна е за задържане на лице. Лицето, което е посочено с дата 27 януари, е с фамилия Павлов. Такава е фамилията на бившия директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, който тази седмица беше на разпит близо 5 часа. Отбелязано е, че докладната е съгласувана със заместник-директор на Националната полиция.

Втората докладна е от 28 януари и на нея пише да се започне досъдебно производство. От държавното обвинение обещават, че  за резултатите от проверката обществеността да бъде  информирана.

Преди дни прокуратурата съобщи, че  до момента МВР не е събрало доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения, а единственият разпитан бил бившият шеф на „Булгаргаз“ Никлой Павлов, който  обяснил всичко по разследването за неизгодна сделка, като според държавното обвинение с действията му е постигната единствено печалба и са избегнати загуби на дружеството.  Разпитът бе проведен на 7 февруари, когато  той се яви в качеството си на свидетел по образувано досъдебно производство заради високите цени на газа и недостатъчния внос на азерски газ.

В края на януари съветът на директорите на Българския енергиен холдинг освободи целия борд на директорите на „Булгаргаз“, а няколко дни  по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че ще има обвинения за високите цени на газа.  Според него доскорошното ръководството носи отговорност за скока на цените от края на миналата година.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.