Последни новини
Home / Законът / Върховната административна прокуратурата предупреди СОС и СДВР за провеждането на Луковмарш (допълнена)

Върховната административна прокуратурата предупреди СОС и СДВР за провеждането на Луковмарш (допълнена)

Defakto.bg

Фандъкова забрани събитието

На 22 февруари 2020 г. Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд (BAC) потвърди зaпoвeдтa нa cтoличния ĸмeт Йopдaнĸa Фaндъĸoвa зa зaбpaнa нa Лyĸoвмapш.

Върховната административна прокуратура е сезирала  Столичната община  и СДВР да предприемат съответните мерки, свързани с опазването на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите по време на евентуалното провеждане на Луковмарш, съобщиха оттам.  Целта е  опазване на обществения ред и защита на правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност от еевентуалното провеждане на прояват.

Българският национален съюз стои зад Луковмарш, а шествието им тази вечер ще тръгне от пилоните пред НДК и ще бъде под мотото: „Помни миналото, бори се за бъдещето!“. Националистите твърдят на сайта си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им, с което да почетат паметта на ген. Христо Луков.

По традиция шествието на крайни националисти е обект на остри реакции и от чуждите дипломати. Близĸитe вpъзĸи нa гeнepaл Xpиcтo Лyĸoв c  нaциoнaлcoциaлиcтичecĸия peжим нa Tpeтия Paйx, ca основа зa пpoтивopeчиви пoлитичecĸи oцeнĸи, cвъpзaни c нeгo.

Според участниците в протеста събития като Луковмарш са обида за хората и категорично се обявиха срещу шовинизма, хомофобията, расизма и сексизма.

По-рано днес под мотото „Без нацисти по улиците!“ и „Не на фашизма!“ от градинката пред Централна баня в столицата тръгна шествие, което е срещу готвения Луковмарш. Николай Савов, който е един от организаторите, заяви:

Посланието на днешното шествие е, както и много години досега, ние отново излизаме, за да се изправим срещу неонацистките групи и нормализацията на фашистки групи и фашистки политики и послания в обществото. Разбира се, конкретният повод също е и Луков марш, който е планиран да бъде проведен днес в 17:30 и отново има разрешение от съда да бъде проведен. Разбира се, както много пъти сме казали, ние категорично се обявяваме срещу това. За жалост, вече 19-а година Луков марш е напът да се проведе“.

По – късно със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова бе прекратено провеждането на Луковмарш, съобщиха от  Общината.

Въпреки, че траурното шествие не беше съгласувано от Столична община, директорът на СДВР уведоми кмета, че в района на НДК се събират представители на организатора и техни привърженици с цел провеждане на заявеното мероприятие.

Съгласно издадената заповед провеждането на мероприятието се прекратява, а СДВР трябва да предприемат необходимите действия, съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и осигуряване на обществения ред, гласи още съобщението.

Като недостатък на забраната може да се отбележи, че тя бе издадена след като шествието бе започнало, а участниците в него не напуснаха събитието. В последна сметка  се събраха пред къщата на генерал Луков, където запалиха традиционните факли.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.