Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова: Демократичната общественост е във война с модела на завладяната държава

Надежда Йорданова: Демократичната общественост е във война с модела на завладяната държава

Defakto.bg

Когато държавните органи започнат да си комуникират с престрелки през медиите и с пресконференции, това е объркана държава. Това вреди на всички ни, защото руши държавността. Институциите трябва да говорят преди всичко чрез своите правомощия и процедури. Това заяви в интервю за „Панорама“ по БНТ министърът на правосъдиено Надежда Йорданова.

,,Не бих нарекла тази ситуация като война на институциите, но демократичната общественост е във война с модела на завладяната държава. Това е битка, която поведоха гражданите през 2020 г. на площадите“, допълни тя.

Министър Йорданова изрази увереност, че победата ще бъде постигната тогава, когато в обществото ни започне да се увеличава усещането за справедливост и подчерта, че смяната на главния прокурор е само първата и най-малка крачка.

Времето за искане на оставки е приключило с решението на Конституционни съд, потвърдил записа в Конституцията,  че правосъдният министър може да поиска отстраняване на главния прокурор. „Сега аз ще искам предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Чакам да се обнародва решението на КС, да влезе то в сила и в първия възможен момент ще сезирам Висшият съдебен съвет„, каза за пореден път Йорданова.

„Задължена съм по Конституция да сезирам ВСС. Не мога да си позволя да приема, че една законова процедура е обречена. ВСС ще бъде принуден да разгледа аргументите по същество, защото така ще отговори на теста, поставен от обществото дали ще се справи със своята отговорност“.  

На въпрос, дали очаква този състав на ВСС да реши да отстрани Иван Гешев, министърът подчерта, че има един нов момент – членовете на съвета трябва да разгледат аргументите за неговото отстраняване по същество и да мотивират решенията си.  Очаквам всеки член на ВСС да постъпи професионално, отбеляза  правосъдният министър.

По темата със съдебната реформа Надежда Йорданова посочи, че промените трябва да вървят успоредно – задачите трябва да бъдат решени както на законодателно ниво, така и чрез промени в основния закон на страната.

Вярвам, че Народното събрание ще положи максимални усилия да постигне консенсус за конституционни промени. Трябва да работим за една справедлива съдебна система, подчерта министър Йорданова.   Допълни, че управляващото мнозинство има решимост, кураж и гръбнак, за да започне необратимият процес за възвръщане на усещането на справедливост в обществото.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.