Последни новини
Home / Законът / Капитанът на товарния кораб „VERA SU“ получи тригодишна условна присъда

Капитанът на товарния кораб „VERA SU“ получи тригодишна условна присъда

Defakto.bg

Капитанът „VERA SU“, заседнал край бреговете на Камен бряг през месец септември 2021 година, получи наказание „лишаване от свобода” за срок от три  години с изпитателен срок от пет години.   59-годишният подсъдим ще  заплати половината от направените по делото разходи в общ размер от 7203, 47 лева.

Това стана след сключено споразумение между защитата и прокуратурата, което е  одобрено от Окръжен съд – Добрич.  Споразумение е със силата на окончателна присъда.

Х.Е. беше привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Добрич за това, че е допуснал плавателният съд да заседне, като така е причинил значителни повреди на чужд имот и е създал опасност за живота на другиго – престъпление по чл. 340, ал. 1 от НК, заедно с втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.
На 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и к.к. „Русалка“, корабът „VERA SU“, плаващ под панамски флаг, заседна край
бреговете на местност „Яйлата“.  В хода на разследването на случая е установено, че капитанът е допуснал превозното средство да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика, а навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието включвала единствено вахтен помощник-капитан без включен наблюдател.  Това довело до засядането на „VERA SU“ и създало опасност за значително повреждане на чужд имот – кораб.
Вторият помощник капитан на „Вера Су“ е с променена мярка за неотклонение – парична гаранция. Очаква се да бъде внесен обвинителен акт срещу него.

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.