Последни новини
Home / Законът / Андрей Янкулов: По случаят „Барселонагейт“ не е ясно у нас какво се разследва и дали изобщо нещо се разплита

Андрей Янкулов: По случаят „Барселонагейт“ не е ясно у нас какво се разследва и дали изобщо нещо се разплита

Defakto.bg

 Институционално продължение на скандала „Барселонагейт“  би трябвало да има –  това  заяви пред БНР Андрей Янкулов, правен експерт в Антикорупционния фонд и бивш прокурор.  Информацията, която се огласява от медиите, очевидно е достояние на българските институции, и след като испанските власти твърдят, че има достатъчно основания да се разглежда въпросът за пране на пари,  би трябвало нашите органи, както е по закон, да проведат едно всестрано, обективно и пълно разследване.

Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро; според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов“,  е посочено в доклада.

До момента обаче не е  ясно на какъв официален етап се намира случаят у нас, каза Янкулов.  “ Не знаем какво точно разследва и  изяснява от прокуратурата, дали това което  се прави е  в рамките на разследване или на предварителна проверка„.  Това връща към темата за липсващия  външен контрол над дейността на прокуратурата,  който да изяснява кога се разследа, кога не се разледва и какво се разследва.

Изпращането на доклади от испанските власти до МВР и ДАНС, очевидно не е в изпълнение на евроейска заповед за разследване и събиране на определен обем доказателства, издадена от нашата прокуратура,  посочи Янкулов и  заключи, че по нищо не личи казусът да е започвал да се разплита.

По повод предстоящите промени в КПКОНПИ и изказваните намерения, да бъде изтласкана прокуратурата от позициите й,  експертът коментира като невъзможни. Основната функция на прокуратурата е да ръководи разследването. Разследващите органи работят за нея, събират доказателства за нея, така че тя да може да реши по правилен начин изхода на едно досъдебно производство, на едно разследване. Колкото и каквито нови разследващи органи да се създават или да се дават разследващи функции на различни органи, те пак, в хода на едно наказателно производство, ще бъдат под ръководството на прокуратурата.

Ако се преследва заобикаляне на прокуратурата по този начин, това не може да стане, коментира Янкулов.  Възможно е да се дадат разследващи функции на Антикорупционната комисия. Законово проблем няма, отбеляза Андрей Янкулов. „Но това няма да заобиколи прокуратурата, ще заобиколи друг разследващ орган, който до момента е разследвал тези престъпления.“  Репресията не може да следва автоматично даването на разследващи функции на някакъв орган, изтъкна той.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.