Последни новини
Home / Законът / Разследването на „Барселонагейт“ – в междуведомствен хаос, борба за компетенции и липса на доказателства

Разследването на „Барселонагейт“ – в междуведомствен хаос, борба за компетенции и липса на доказателства

Defakto.bg

В Специализираната прокуратура са получени 219 страници от Испания по случая „Барселонагейт”, но те трябва да бъдат преведени, защото са на испански.  Това стана ясно днес след като вчера премиерът Кирил Петков обяви, че в ДАНС са пристигнали  материали от испанските власти, свързани с разследването и данни за пране на пари, а днес експертът на АКФ Андрей Янкулов коментира по БНР, че никой не знае какво се прави и прави ли се нещо по този казус.

До настоящия момент по досъдебното производство са проведени множество действия по разследването, като е разпитан в качеството на свидетел – бившият министър-председател Бойко Борисов, манекенката Борислава Йовчева и нейни роднини,  обясни  в  ранния следобед говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Към момента не са налице достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице.  От събраната информация по делото е установено, че воденото разследване в Кралство Испания е прекратено.   „Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване на европейското бюро на България в Евроджъст, каза още Кръстев.

Първата ЕЗР е от 05.10.2021 г. С нея са изискани материалите по две конкретни разследвания, провеждани от Прокуратурата в Барселона и Специализирана прокуратура в Мадрид, които имат връзка с разследването на българската Специализирана прокуратура. Въпросната ЕЗР е изпълнена от съдебните власти на Испания и материали по нея постъпиха в Специализирана  прокуратура на 14.02.2022 г.  Документите са на испански език в обем от 219 страниции, а информацията е  свързана с разкриване на банкова тайна, разпит на свидетели и други действия по разследване. Възложен е превод на български.

Втората ЕЗР до прокуратурата в Кралство Испания все още не е изпълнена.

По повод изнесената  информация, че в МВР са получени от Кралство Испания документи и снимков материал по случая „къщата в Барселона“ и с оглед воденото в Специализирана прокуратура досъдебно производство с идентичен предмет, наблюдаващите прокурори са изискали от МВР да предостави наличната информацията.„Към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР, казват  от прокуратурата.

След информацията, че от Испания са получени материали по същия казус и в ДАНС,  на 14.02.2022 г. те са изискани от наблюдаващия  прокурор и предоставени на Специализираната прокуратура днес, 15.02.2022 г. – 26 страници текст на английски език.  Незабавно е възложен преводът им на български език.

Ще се  изяснява с какъв произход е тази информация,  защото:  „В посочените по-горе 26 страници не присъстват каквито и да е реквизити като адресат, институция, изготвила документа, подписи и печати на длъжностните лица, установяващи авторството на материала, с цел същият да бъде ползват като доказателство по делото.  Следва да се посочи, че получена информация посредством международно полицейско сътрудничество няма правна стойност. Редът за събиране на доказателства е регламентиран в НПК и Закона за Европейската заповед за разследване и е спазен от Специализираната прокуратура чрез издаването на ЕЗР до компетентните съдебни власти в Кралство Испания„, казва спецпрокуратурата

Оттам  напомнят, че не могат да се водят две разследвания с един и същи предмет,  а съгласно чл. 46 (2) НПК в изпълнение своите правомощия по повдигане и поддържане на обвинение за извършено престъпление, прокурорът ръководи разследването и осъществява надзор за законосъобразност.

Тъй като се очаква отговор и на втората заповед за разследване, изпратена чрез Евроджъст до испанските власти, от спецпрокуратурата не се ангажираха със срок за приключване на разследването

„Барселонагейт“ е един от 19-те случая, който  Кирил Петков отнесе  в прокуратурата с твърденията, че въпреки множеството журналистически публикации, прокуратурата не работи по тях.

Белл. ред. В 17, 23 ч. от  Специализираната прокуратура пристигна съобщение, че „преди бяха получени материалите по случая с къщата в Барселона, изпратени от МВР“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.