Последни новини
Home / Законът / Според испанските власти има данни за пране на 5 млн. евро по скандала „Барселонагейт“, нашата прокуратура не знае

Според испанските власти има данни за пране на 5 млн. евро по скандала „Барселонагейт“, нашата прокуратура не знае

Defakto.bg
Испанските власти смятат, че има данни за пране на 5 милиона евро във връзка със скандала „Барселонагейт“. Това заяви пред БТВ  премиерът Кирил Петков в коментар за получения на 2 февруари в МВР доклад от Испания.
„Прокуратурата проверява случая вече 2 години, но все още няма окончателен извод, което е проблематично“, заяви Петков: „Испанските власти ни казват: „Има голям риск от пране на пари и парите – тези 5 милиона – най-вероятно са свързани с високопоставени български политици“. Също ми казаха днес, че докладът включва и снимка на г-н Борисов. Колко време още ще чакаме някой друг да ни подава информация, а ние тук нищо да не правим по въпроса“, попита премиерът и допълни пред БТВ:

Докладът за „Барселонагейт“, който е изпратен от испанските власти към българското МВР, не споменаваше точно лице, но имаше снимки на Борисов. Не е уличен директно, но показват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера.  като фактът, че просто очевадно, ако испанските власти са го открили, нашата прокуратура не е. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават тази информация, а ние да я нямаме„.  Напомни, че и списъкът „Магнитски“ е дошъл отвън.

Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро; според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов“, е посочено в доклада на испанските власти.  Той е от 21 страници и се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Цитират се и медийни публикация, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания „подадената в жалбата информация е вярна“.

Най-добре за всички нас ще бъде Гешев да си подаде оставката,  няма друг начин, коментира още министър-председателят Кирил Петков.   Той каза, че няма никакво доверие на главния прокурор Иван Гешев, заради неговата обвързаност с хората от списъка, който премиерът предаде през миналата седмица. „Той е бил с тези хора, ходил е на бар с тях“, каза Петков.  Според премиера  шансът Гешев „да се събуди и да започне да изчиства системата е нулев“.

Щом има толкова много публична информация и едновременно с това няма осъдителни присъди, няма истинско разследване, за мен е очевадно, че тази система не работи„, заяви премиерът,

Според него в избора за нов главен прокурор трябва да участват няколко човека. „Ще гледаме най-квалифицираните хора и те да се състезават с техните CV-та, да видим кой какво е постигнал и какви цели има за България. Този човек трябва да е морален и много смел“, отбеляза още министър-председателят.

„Ако действително има такъв доклад, той трябва да бъде разсекретен и да стане ясно каква информация съдържа“, реагира по-късно бившият премиер Бойко Борисов, който определи информацията като  „пореден опит да бъдем шантажирани, дискредитирани“.

Нито съм имал къща в Барселона, нито имот, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя, там където съм се родил, там където влачеха ковчези и сега си живея„, заяви Борисов. Той  обаче благодари на Петков, като заяви, че той е бил коректен в изказването си.
Борисов призова ако действително има такъв доклад, той да бъде разсекретен и да стане ясно каква информация съдържа.

Преди две години един от водещите испански вестници – „Периодико“, излезе с три страници разследване, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът по това време Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Ema BGS SL, които са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.