Последни новини
Home / Законът / 25 административни съдии встъпиха в длъжност на церемония във ВАС

25 административни съдии встъпиха в длъжност на церемония във ВАС

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС  обяви процедура за избор на председатели на девет административни съдилища

Днес се навършват 15 години от стартирането на работата на 28-те административни съдилища на територията на България

На официална церемония във Върховния административен съд днес в длъжност встъпиха 26 административни съдии, които ще правораздават в административните съдилища в Благоевград, Бургас, Варна, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Перник, Русе, София-град и Хасково. Те спечелиха конкурса за първоначално назначаване, който беше обявен от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на 13 април 2021 г.

Пожелавам Ви ежедневно да работите за качеството на административното правораздаване, което е на изключително високо ниво. Надявам се, че ще запомните този ден, така както ние го помним отпреди 15 години“, заяви в приветственото си слово председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

От създаването си досега 28-те административни съдилища са образували и приключили над 540 000 дела. На тях се падат близо 17 процента от същностните съдебни актове, постановени във всички  съдилища в страната, отбелязват от ВАС.

Межсдувременно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обяви процедура за избор на председатели на девет административни съдилища, сред които и на Административен съд София-град (АССГ), тъй като мандатите на досегашните  изтичат.  Ще се търсят председатели и на административните съдилища във Враца, Ловеч, Русе, Шумен, Видин, Силистра, Сливен и Търговище.

От ръководителите на деветте съдилища, трима нямат право на втори мандат. Това са Радостин Радков на АССГ, Габриела Христова на АдмС-Ловеч и Маргарита Славова на АдмС-Силистра. Там съдилищата ще имат нови председатели.

Предложения за назначаване на административни ръководители в съответния орган на съдебната власт могат да се правят в едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в „Държавен вестник“.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.