Последни новини
Home / Законът / И в казуса с „Осемте джуджета“, и в случая с „Елена Йончева“ има зла умисъл на високопоставени прокурори

И в казуса с „Осемте джуджета“, и в случая с „Елена Йончева“ има зла умисъл на високопоставени прокурори

Defakto.bg
         Отстраняването на главния прокурор може да стане за седмици

С конкретни законови мерки отстраняването на главния прокурор от длъжност би могло да стане за няколко седмици.  Има закони, които позволяват отстраняването на Гешев от длъжност при наличие на данни за престъпления, а такива данни, колкото искате. Това заяви пред БНР  адвокат Михаил Екимджиев, който изрази недоволство от бавните темпове на промени в законодателството.

„Оправданието е, че добри закони не могат да се  правят бързо, но някак се забравя, че едно управление освен юридически и политичиски, има и етични основания. Аз се чудя  как и президентът, и премиерът се примиряват със ситуацията, че успоредно до тях, като един от стожерите на тази държава, стои индивид  като Иван Гешев.  Това е абсолютно неприемливо и от чисто етична гледна точка трябва да бъде направено  всичко възможно  Гешев да бъде елиминиран. Ако това не бъде направено, мафията на задкулисето, завладяла  съдебната система, ще направи  всичко възможно за рестраврация и реванш“  

Екимджиев е убеден, че това би могло да стане с конкретни промени за няколко седмици. „При наличия на данни за престъпления, с една промяна в НПК такова разследване може да се извърши от разследващи полицаи и това е въпрос на промяна, която може да бъде приета за два дни. И оттук нататък ВСС да е длъжен да отстрани главния прокурор, докато трае разследването срещу него, за да не може той да влияе върху него. Това е първата стъпка – отстраняване, а паралелно с това ще върви вече и линията за освобождаване по инициатива на министъра на правосъдието“, поясни Екимджиев.

Относно обсъжданата възможност държавата да внася регресивни искове спрямо физически лица, станали повод за осъдителни решения срещу страната ни в Европейския съд по правата на човека,  адвокат Екимджиев заяви:

Това е стара тема и дано не сме свидетели на поредното претопляне на вчерашния обед. Темата с регресната отговорност трябва да бъда разделена на два модула – отговорност на администрацията, която и сега е разписана в Закона за отговорността на държавата и се реализира винаги, когато държавата бъде осъдена, с изключение на приходната администрация, КПКОНПИ, няколко институции. Само че това просто не се прави, защото всичките ни публични институции са набъкани с наши калинки, шуренайки, партийни активисти и т.н.  Затова няма политическа воля да се задейства този механизъм. Закон има, просто не се прилага.

По-сложен е въпросът с отговорността на магистратите, каза адвокатът. Всички ние имаме нужда от справедливост, когато съдии, прокурори, следователи правят безобразия, но от друга старна има един един принцип, че страхливи съдии, които действат под заплахата да им се стовари някаква тежка санкция, при грешка или обтекаемо тълкуване на правната норма, не могат свободно да правораздават.“  Затова в ЕС беше дефинирана една разделителана линия  – при установено престъпление и при проява зла умисъл или груба некадърност –  да се носи такава отговорност.

„И в казуса с „Осемте джуджета“, и в случая с  Елена Йончева, ако случайно не се докаже престъпление от високопоставени прокурори, то категорично има зла умисъл и в двата случая. Така че, ако това бъде въведено, ще бъде един от факторите за очовечаване и дисциплиниране на българската прокуратура“, допълни Михаил Екимджиев.

Много е тъжно, че за пореден път ние трябва да бъдем „освобождавани“ от Съда по човешките права, от Европейския прарламент в случая „Йончева“,  който безпрецедентно отказа да й свали имунитета заради недоверие в българската прокуратура,  вместо това да става със собствени  сили и политическа воля.  Екимджиев напомни и за отказите на европейски държави да изпълняват български заповеди за арест и разследване заради липса на надежден върху прокуратурата, което пък отказва европейските държави да сътрудничат на България.

На принципна основа казусът с „Осемте джуджета“ е почти идентичен с този на Елена Йончева, каза Екимджиев, който е адвокат и по двата случая, сгинали до Страсбург.

„ И по двете дела става въпрос,  че под формата на наказателно преследване всъщност държавата в лицето на прокуратурата преследва паралегални цели.“

В едния случай  обвинението преследва политическо и професионално злепоставяне на Йончева, а във втория  – имаме класическо рейдърство на един бизнес, осъществен от глутница високопоставени прокурори.  ВСС трябва да бъде сезиран и с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, защото има отношение и по двата казуса, а за  да бъде прокурор във ВКП, той трябва да притежа високи морални и професионалин качества, заяви Екимджиев.  Допусна, че е възможна“ спонтанна реинкарнация и осъзнаване на греховете му до настоящия момент“.

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.