Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси Тома Белев, като зам.министър и шефове на АЕЦ „Козлодуй

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси Тома Белев, като зам.министър и шефове на АЕЦ „Козлодуй

Defakto.bg

Антикорупционната комисия проверява за конфликт на интереси заместник-министърът на околната среда Тома Белев, изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов и заместникът му Александър Николов, както и бившият директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов.

Само по отношение на Галин Николов проверката е приключила и е установен конфликт на интереси.

Сигналът срещу Тома Белев е, че все още е председател на Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на парковете в България“, тоест, че е в несъвместимост.  

Съобразно законовите си правомощия, Комисията проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, и сезира органа по избора или назначаването им за предприемане на необходимите действия, посочват оттам.

Производството за конфликт на интереси по отношение на ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ е по сигнал за неправомерно облагодетелстване – сключване на договори с дружества, косвено свързани с тях. Проверката заварва шефа на дружеството Наско Михов в САЩ, а лаконичният коментар на заместника му Александър Николов беше, че ще коментира, когато се запознае с проверката.

Галин Николов, който буквално преди две седмици беше отстранен като изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, е глобен от оглавяваната все още от Сотир Цацаров комисия с 5000 лева, защото назначил брата на своята съпруга на по-висока длъжност и срещу по-голямо месечно възнаграждение, вместо да си направи самоотвод. Николов може да обжалва пред съда.

Антикорупционната комисия е взела решение за внасяне в различни съдилища в страната на искове за отнемане на незаконно придобито имущество за над 25 милиона лева.  Едната от исковите молби е срещу  Георги Попов, обвинен, че е част от престъпната група на намиращия се в Дубай Васил Божков, и е за 19 милиона лева.

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.