Последни новини
Home / Законът / Предлагат за наказание Ангел Джамбазки за фашистки поздрав в Европарамента

Предлагат за наказание Ангел Джамбазки за фашистки поздрав в Европарамента

Defakto.bg

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола започва процедура срещу евродепутата от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, след като той бе уловен да прави нещо подобно на нацистки поздрав в пленарната зала в Страсбург. Мецола заяви, че подобно поведение е недопустимо където и да било и подобен жест е част от най-тъмната част на историята ни, съобщи БНР.

Инцидентът се случва след изказване на Джамбаски по време  на дебата за върховенството на закона вчера след решението на Съда на ЕС, че отпускането на средства от европейските фондове може да бъде обвързвано с върховенството на правото в съответната страна членка. То засяга най-вече Унгария и Полша, чиито правителства са на нож с Европейската комисия.

Джамбазки е сред хората, коиот подкрепят Варшава и Будапеща.

След изказването си, докато се  изкачва нагоре по стълбите към изхода на залата, той се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на няколко секунди, преди да излезе, пише Клуб Z.

Никога няма да ви позволим да ни казвате какво трябва да говорим и какво трябва да правим. Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните държави, заявява българският представител в изказването си от трибуната.

Самият Джамбазки отхвърля обвиненията и обвинява колегите си в „либерални клевети“. Той завява, че жестът му просто бил знак за довиждане.

Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там, коментира в туитър Роберта Мецола.

Заместник-председателката на ЕП Пина Пичиерно, която ръководеше дебата, каза, че с помощта на камерите в залата ще бъде проверено дали е имало фашистки поздрав или не. Ако се потвърди, че Джамбазки е отправил такъв жест, ще му бъде наложено наказание.

Според правилника на ЕП тази санкция може да ограничи участието на нарушителя в дейностите му или да му бъде наложена глоба.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.