Последни новини
Home / Законът / Рашков: Гешев неправомерно е изземвал дела. Още за „Барселонагейт“, 19-те от списъка на премиера и джипа на Горанов

Рашков: Гешев неправомерно е изземвал дела. Още за „Барселонагейт“, 19-те от списъка на премиера и джипа на Горанов

Defakto.bg

Над 20 млн. физкултурни салони са потънали авансови по схемата „Автомагистрали“, обяви министър Радостин Василев

Главният прокурор Иван Гешев неправомерно е изземвал дела, свързани с пътни ремонти, от Ямбол и ги е прехвърлял в София. И това не е изолиран случай. Схемата е дела да се изземват от една прокуратура и да се дават на друга, без необходимото правно основание –  това  обяви вътрешният министър Бойко Рашков в предаването (О)позиция на сайта „Сега“.

За съжаление това е правил главниятт прокурор, каза министърът. Той показа няколко постановления с  подписа на Гешев, които са потеглили от провинцията към СГП и СРП, нещо което опровергава твърденията на Гешев, че има само управленски функции и не се занимава с дела и преписки на прокурорите по конкретните производства. В случая това е ставало  без законно основание,  което е грубо нарушение на закона, каза министрът.     „Не може работата на  разследващ орган, който е проучвал  с месеци един случай и  има определено  становище по него,  да бъде прекъсната, делото да бъде иззето,  разследването възложено на друг орган,  който започва да се запознава  с материалите отначало, без никакви гаранции кога ще приключи разследването“, обобщи Рашков.

Иззмеването е възможно , но само на определени основания в закона, а случаят не е такъв, каза Рашков. Какво точно стои зад изземването на конкретните дела, може да покаже едно разследване на главния прокурор, допусна той.

Тези материали аз ще предоставя на министър на правосъдието Надежда Йорданова, за да прецени дали да  ги включи към искането за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев„, заяви Рашков.

„Барселонагейт“

Рашков  коментира и казуса „Барселонагейт“ и призова прокуратурата да обяви какво точно е извършила по делото, образувано през есента на 2020 г.

„В документите от Испания има много интересни неща за предполагаема любовница и лица, свързани с бившата СИК, между които и Борисов“, казва министърът.  „За мен прокуратурата умишлено не е работила. Както е забавяла няколко производства, станали публично известни с това, че се свързват с Борисов. Във всяка хипотеза, при която имаме подобна връзка, прокуратурата прави всички възможно тези събития да останат неизяснени своевременно въпреки повишеното обществено внимание към тях„, каза Рашков.

Според него, не точно  твърдението, че прокуратурата е чакала данни от Испания и показателен факт е,  че „се разработи едва в края на миналата година“ – година след началото на делото.  „Не е известно да е правила нещо междувременно. Тя дължи информация на българското общество.  В определени хипотези, когато има интереси на една паритя,   които прокуратурата защитава,  тя е склонна да обявява материали, придобити със СРР , коментира вътрешният министър и даде за пример СРС-тата за разговора на президента с ген. Стойков.

В момента, в който аз казах публично, че ми е известно, че испанските власти са изпратили материали, които се намират вече в България и които аз съм прочел, прокуратурата светкавично се задвижи (да поиска данни от МВР за списъка на лицата на премиера Кирил Петков – бел. ред.) и като да беше изключително „обезпокоена“ от това, че журналистите знаят за този материал. Имах ултиматум да представя материала в конкретен час – 15 часа на 15 февруари 2022 г. Пита се в задачата защо този материал сега изисква спешното представяне в прокуратурата, а действията на прокуратурата по целия случай не е спешно, каза  министърът.

Според Рашков в документите от Испания има доста неприятни за „някои лица“ констатации, например, че са установени хора, в т.ч. и Бойко Борисов, свързани със СИК, „предполагаемо свързана с организирана престъпност“, подчерта Рашков. В материалите от каталунската полиция имало и констатация, свързваща Борисов със „схема за пране на пари в Барселона чрез покупката на недвижим имот за предполагаемата му любовница Борислава Йовчева и нейната предполагаема дъщеря“, и инвестиция в магазин, намиращ се в един от най-скъпите райони в Барселона. Посочено е, че инвестицията е на стойност около 5 млн. евро и че в момента, в който тази публикация излиза в Испания, имотът е бил опразнен незабавно. Прокурорите не могат да убедят когото и да било, че бащата на Борислава Йовчева, който е водопроводчик, е в състояние да купи такъв имот в скъп квартал на града, коментира Рашков.

За нашата прокуратура обаче всички тези данни, изнесени от полицията в Каталуния, нямат никакво значение„, коментира още Бойко Рашков.

Той обяви, че първата поръчка, за която  прокуратурата каза, че е изпратена в Испания,  всъщност е изпратена една година след започване на разследването, а втората е пусната „току-що„.

Язовирите

Схемата на източване, приложена при строежа на автомагистрала „Хемус“, е използвана и при ремонта на язовирите, съобщи още министърът. Той обаче уточни, че за язовирите е трудно да се говори, защото са над 400 и още се проверяват.  Рашков даде пример с водоема в землището на с. Антоново, Търговищко, където проверката е в края си. Случаят с възлагането на строително-ремонтни дейности без строителни книжа при АМ „Хемус“ се повтаря и тук.  Трябвало е да се укрепи дигата от 35 000-36 000 кв. м, за което са били отделени близо 3,5 млн. лв. от ДКК.  Цялата сума е била изплатена на изпълнителя. В хода на проверката е установено, че преведената сума е прекалено голяма и от изпълнителя се очаква да възстанови наддаденото, посочи Бойко Рашков.

Материалите са пратени в прокуратурата, но досега тя не е реагирала и в МВР няма сведения за образувано досъдебно производство.

 Случаят с джипа на Владислав Горанов

Министърът разказа многозначителни  подробности  за проверката за автомобила на Горанов, която е към приключване.    В средата на декември м.г. бившият финансов министър бе хванат при опит да напусне страната към Сърбия с издирван от полицията джип.

Рашков обяви, че въпросният автомобил не присъства в архивите на КАТ. В момента тече процедура по дерегистрацията му. Руската страна, където е било образувано наказателно дело във връзка с луксозната кола, се е дезинтересирала от него, въпреки че по нейно искане е започнало издирването му.  Отказано  е било да бъде регистриран в Русия и незабавно е бил изваден в Германия, получен е от местна фирма, която впоследствие го е прехвърлила на друга фирма с управител български гражданин.  Лизингодателят в България, който е осигурил джипа на Владислав Горанов, е третият или четвъртият собственик на колата, обясни Рашков.

Нека хората да преценят достоверността на твърдението, че тази кола е чисто нова„, коментира той.

Тези дни ще се вземе решение какво да е наказанието за служителите на полицията, допуснали джипа да се върне от границата.  Ако се потвърдят данните, те ще бъдат освободени от МВР, бе категоричен Бойко Рашков.

За 19-те от списъка на премиера

Министър Рашков изрази учудване, че  прокуратурата пита МВР за материали, свързани с посочените от премиера Кирил Петков, които не се намират в МВР.  По някои от лицата тя е извършвала самостоятелно разследване чрез специализираната прокуратура и нейният специализиран отдел,  но тези материали продължават да са в тайна, но се намират в самата прокуратура, каза Рашков.  Даде пример с бизнесмена Васил Божков, за когото държавното обвинение чака данни от МВР.

Преди прокуратурата непрекъснато тръбеше, че е повдигнала поредното обвинение срещу него, вече 19.  Тоест производството е там при нея.  А сега иска от вътрешното министерство да ѝ представи материали, при все че делото е в самата прокуратура, по което обяви, че е повдигнала обвиненията“, каза Рашков. Според него прокуратурата е проспала и случая с липсата на контрол от страна на бившия финансов министър Владислав Горанов върху комисията по хазарта.

 

Още петъчни:

Над 20 млн. лв. за физкултурни салони са потънали по схемата  “Автомагистрали”

Схема „Автомагистрали“ на ГЕРБ  и с физкултурните салони за 25 млн. лв. разкри пък спортният министър Радостин Василев в отговор на парламентарно питане на  Антоанета Цонева. В отговор на депутатско питане от Антоанета Цонева питане докъде е стигнала реализацията по строителството на 15,  училищни физкултурни салона, които е трябвало да бъдат изградени по типови проекти в цялата страна,  министърът заяви, че: В   края на 2020 г. са сключени договори и са предплатени 100-процентово авансово, с ДДС, договори за 24 училищни спортни обекта в цялата страна. Досега  само един е построен – в. с. Тополово, Асеновградска община.  Той изброи всички 23 училища, които е трябвало да имат готови физкултурни салони до края на миналата година.  Само за 4 от тях е издадено строително разрешително, а в един личат наченки на строителни работи.

Изпратили сме покани за доброволно връщане на средствата, малко над 4 млн. лв. са върнати, а една от компаниите каза, че ще ни съдят за пропуснати ползи, каза Василев.  Добави, че  ще сезира компетентните органи с разследване на длъжностни лица в министерството, извършили договарянето при управлението на ГЕРБ.
По думите му, целта на Министерството на младежта и спорта е предплатените над 20 млн. лв. да бъдат възстановени в бюджета „и да ги ползваме за нещо истинско“.  Василев нарече случая “типичен пример за “Автомагистрали” в спортното министерство – няма ги парите, няма ги и физкултурните салони.

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.