Последни новини
Home / Законът /   Камарата на ЧСИ алармира: Стотици деца остават без присъдена издръжка заради тромави правила

  Камарата на ЧСИ алармира: Стотици деца остават без присъдена издръжка заради тромави правила

Defakto.bg

 Да се увеличи размерът на изплащаната от държавата издръжка, определен със Закона за държавния бюджет, апелира  Камарата

 

Иван Хаджииванов, председател на Камарата на ЧСИ

Камарата на частните съдебни изпълнители се обърна с писмо до правителството и Народното събрание за промени в Закона за държавния бюджет преди гласуването му на второ четене и за промени в Наредбата за определяне на реда за заплащане от държавата на присъдена издръжка, съобщават оттам.

Присъжданите от съда в последните години издръжки са в пъти по-високи от максималния размер на издръжката, изплащана от държавата, който не е променян от 2009 г.  Съгласно чл. 65 от приетия на първо четене Закон за бюджета за 2022 г. максималният размер на присъдената издръжка по чл.152, ал.1 от Семейния кодекс, която е предвидено да се заплаща от държавата, е в размер на 90 лв., което е крайно недостатъчно, за да осигури екзистенцминимума за едно дете.  Така определеният размер е и значително по-нисък от минимално определения размер на издръжката, съгласно чл.142 от кодекса, а именно 1/4 от минималната работна заплата за страната, за която се предвижда да бъде увеличена на 710 лв.

Затова Камарата на ЧСИ се обърна към правителството и Народното събрание с апел

да се увеличи размерът на изплащаната от държавата издръжка, определен със Закона за държавния бюджет, така че да се осигурят необходимите средства, които да гарантират нормален живот и развитие на едно дете, и то не по-малко от минимално определения размер на издръжката съгласно чл.142 от Семейния кодекс.

Камарата настоява да се направят промени в Наредбата за определяне на реда за заплащане от държавата на присъдена издръжка, която в сегашния си вид е изключително тромава и оставя стотици деца без издръжка. 

Промените са изключително наложителни, за да могат  сумите бързо и лесно да достигат до правоимащите лица и ЧСИ да могат да съдействат в максимална степен на гражданите. Спрямо длъжниците, които имат официални доходи и имущество, ЧСИ успяват да си свършат работата и ежегодно събират милиони левове в полза на майките и децата.  Не така стои въпросът обаче в случаите, когато се констатира липса на доходи и  имущество, върху които да се насочи принудителното изпълнение и дължимата издръжка не може да бъде събрана от длъжника.

Като компенсаторен механизъм за тези случаи чл.152 от Семейния кодекс предвижда изплащането на присъдената издръжка на децата да се извършва от държавата за сметка на неизправния длъжник, в размер, определен в съдебното решение, но не повече от максималния размер, определян ежегодно в Закона за държавния бюджет на Република България.  Редът за изплащането й е определен в Наредбата за определяне на реда за заплащане от държавата на присъдена издръжка, която урежда една изключително дълга и често пъти невъзможна процедура по нейното изплащане от държавата чрез общината.

Предвидено е на всеки 6 месеца да се извършва пълно проучване на имуществото на длъжника. При всяко забавяне при съставянето на констативните протоколи, удостоверяващи липсата на имущество и доходи на съответния длъжник, води до спиране на плащането й.  А това пропускане на срока се дължи на обстоятелства извън конкретния съдебен изпълнител – обследването на имущественото състояние на дължащия издръжка родител е свързано с множество справки и информация от различни органи, институции и юридически лица, които в повечето случаи не пристигат едновременно, а понякога се бавят седмици, дори месеци, сочат от Камарата.

По този начин стотици деца остават без средства за издръжка за дълги периоди от време, а социалните функции на държавата в тази връзка изобщо не се постигат.

При частните съдебни изпълнители ежегодно се образуват десетки хиляди дела в полза на граждани, по които се събират над 150 млн. лв. всяка година. Това са суми за неизплатени заплати, издръжки, невърнати заеми, обезщетения на пострадали при ПТП и тежки криминални престъпления, се казва в съобщението.

 

 

 

 

 

                                                                             

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.