Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова на парламентарен контрол: Гл. прокурор явно загуби интерес към Бюрото за защита

Министър Йорданова на парламентарен контрол: Гл. прокурор явно загуби интерес към Бюрото за защита

Defakto.bg
Бюрото по защита на свидетели охранява 15 души по девет дела.  Седем от  15-те охранявани са в България.  Останалите осем свидетели  по четири ключови дела, се намират извън страната. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на параламентарния контрол в петък  в отговор на депутаско питане.

  От 9 февруари специална защита е предоставена на още едно лице, посочи министърът.

Съветът по защита заседава редовно. Прави впечатление обаче, че главният е загубил явно интерес, защото на две поредни заседания не се включва без уважителна причина за това„, каза министър Йорданова.

 Има известно  забавяне при прехвърлянето на имуществото, но то е било заради изчакването на решението на КС, уточни министър Йорданова.

Тя посочи, че съветът по защита заседава редовно. В него освен министъра на правосъдието влизат също и министърът на вътрешните работи, главният прокурор, председателят на ДАНС и председателят на Върховния касационен съд.

В последния работен ден на 46-ото Народно събрание бюрото премина на подчинение от прокуратурата в Министерството на правосъдието, а четвъртък  Конституционният съд се произнесе по искането на Гешев да бъде обявена противоконституционност на прехвърлените активи на Бюрото без съгалисето на съдебната власт.  Прехвърлянето на Бюрото за защита заедно с активите му под контрола на изпълнителната власт, не нарушава Конституцията, защото  функциите му  нямат нищо общо с дейността на съдебната власт, а имуществото му е необходимо, за да може да ги изпълнява, посочи КС .

Един от cepиoзните apгyмeнти „зa“ тpaнcфepa бяха пpeпopъĸи нa Eвpoпeйcĸия cъд зa пpaвaтa нa чoвeĸa в Cтpacбypг, cпopeд ĸoитo oxpaнaтa нa cвидeтeли нe тpябвa дa имa нищo oбщo c пpaвoмoщиятa пo paзcлeдвaнe и  пoвдигaнe нa oбвинeниe, c дpyги дyми – зaщитaтa нe тpябвa дa ce ocъщecтвявa  нитo oт пpoĸypaтypaтa, нитo oт MBP.

Преди преместването на структурата за защита, главният прокурор вещае  провал на Бюрото и „осветяване“ на защитените свидетели, нещо което не се забелязва да се случва.

 

Не е имало пробив в защитата на личните данни в регистър БУЛСТАТ, потвръди министърът по повод на парламентарен въпрос  за изтичането на лични данни от Агенцията по вписванията, регистър БУЛСТАТ.

 Министър Йорданова обясни, че в Агенцията по вписванията има разработени, процедури и свързани със защита на личните данни, както и вътрешни документи, които регламентират политика за защита на личните данни обща рамка и политика за защита на личните данни на регистър БУЛСТАТ и други. По думите й с политиката за личните данни администраторът декларира, че прилага подходящи технически и организационни мерки, за да осигури законосъобразно обработване на данните на физическите лица.

В Агенцията по вписванията на 31 август 2021 г. е утвърдена от изпълнителния директор процедура за действие – уведомяване при нарушаване на сигурността на личните данни в Агенция по вписванията. Процедурата, регламентира действията, предприемани от администрацията, обработващите лични данни и длъжностното лице по защита на личните данни в случай на нарушение на сигурността на личните данни“, каза  още Йорданова.

По думите й винаги се извършва тест, за да се прецени как се изпълняват тези изисквания. „Проблемът, който дискутираме, беше свързан с изпълнение на действащ закон, който променихме“, каза тя.

Над 400 жалби е получило министерството на правосъдието срещу частни съдебни  изпълнителни (ЧСИ) миналата година, каза още министърът на правосъдието. Тя отчете, че по 320 от получените 420 жалби проверките са приключили. Дадени са предложения за образуване на дисциплинарни производства по 22 случая, а по други – указания за спазване на закона.
Принудителното изпълнение не е само в правомощията на ЧСИ, а също така и в правомощията на държавните съдебни изпълнители (ДСИ), уточни Йорданова. Когато става дума за публични вземания има и публични изпълнители, посочи тя.  Въпросът трябва да се гледа комплексно , за да има общо оценка на принудителното изпълнение, посочи Йорданова от парламентарната трибуна.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.