Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата е образувала преписка за нарушена карантина от народен представител

Прокуратурата е образувала преписка за нарушена карантина от народен представител

Defakto.bg

  Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) е образувана прокурорска преписка във връзка с постъпил сигнал от Министерството на вътрешните работи до главния прокурор на Република България във връзка с нарушаване на карантина от страна на народен представител от 47-ото Народно събрание, съобщават оттам.

В документите, изпратени от МВР, се посочва, че депутатът е бил поставен под домашна изолация за 10 дни – от 26.01.2022 г. до 04.02.2022 г.  включително. В този период той нарушил предписанието на РЗИ-Варна и вместо да е в домашна изолация, се явил като адвокат по дела на Районен съд-Варна.   Депутатът е Бранимир Ковачев от Врана ( ГЕРБ), който не отрича, че преди крайния срок на карантина се е явил на дела, но преди това си е направил тест,  от който ставало ясно, че  не е опасен за околните, казва той.

За неспазване на противоепидемичните мерки по Закон за здравето, въведенит по по заповед на здравния министър, се налагат глоби от oт 300 дo 1000 лв., a пpи пoвтopнo нapyшeниe – oт 1000 дo 2000 лв.   Ако нарушението е извършено по време на епидемия и пандемия или извънредно положение, нарушителят се наказва по чл. 355 от НК с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. – ДВ, бр. 23 от 2020 г.) Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Материалите по случая ще бъдат препратени на Софийска градска прокуратура по компетентност с оглед на това, че са касае за лице с имунитет – народен представител от 47-ото Народно събрание, съобщава държавното обвинение.

Прокуратурата съобщи за още една преписка образувана по сигнал на Корнелия Нинова до главния прокурор Иван Гешев.   По този повод във Върховна касационна прокуратура е образувана прокурорска преписка относно  данни за закононарушения и евентуално ощетяване на бюджета във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка по повод организацията и участието на Република България в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай, ОАЕ.
Преписката е изпратена по компетентност на Специализирана прокуратура с оглед данни за евентуално извършено длъжностно престъпление, се в казва съобщението.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.