Последни новини
Home / Законът / Сигналите срещу Гешев се множат, до дни в МС ще бъде внесен проекта за закриване на спецправосъдието

Сигналите срещу Гешев се множат, до дни в МС ще бъде внесен проекта за закриване на спецправосъдието

Defakto.bg

Правосъдното министерство получава нови сигнали срещу Иван Гешев и ще отправи различни искания за освобождаването на главния прокурор, заяви  зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев пред БНР.

Вече е налице формалната правна възможност за искане за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Ще формулираме нови искания за това, различни от тези на проф. Янаки Стоилов като служебен министър. Считаме, че има данни за сериозни нарушения, които биха могли да обосноват предсрочно прекратяване. Продължават да постъпват и още данни.
Пред Би Ти Ви министър Йорданова уточни,  че едното от основанията за искането ще бъде за  уронване на престижа на съдебната власт, което определи като много сериозно.  “Приключваме формалната част на подготовката на предложението и следващите дни ще го представим на вниманието на пленума на Висшия съдебен съвет“,  каза министър Йорданова.  Тя добави, че като магистрат Гешев е правил нередни неща, а част от случаите са медийно популярни. Според Йорданова процедурата ще постави Висшия съдебен съвет пред огромен тест и не е предрешена.

ВСС е в конфузна ситуация след решението на КС, който обяви, че Конституцията позволява на министъра  на правосъдието да предлага предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и председателите на на върховните съдилища. Тъкмо обратната позиция зае мнозинството във ВСС, за да отхвърли предложението на Стоилов на 22 юли м.г., нещо което поставя под съмнение правната грамотност на тези членове и не само.  Като основание за предсрочното освобождаване тогава Стоилов посочи  като нарушения на главния прокурор, свързани с разгласяване на данни от досъдебни производства, системно нарушаване на презумпцията за невиновност, непризнаване на принципа на разделение на властите, намеса в принципа на случайно разпределение на делата.

Заедно с новите искания и миналогодишните могат да бъдат разгледани след ново  внасяне на министър  Йорданова, ако ВАС върне на кадровиците оспорения отказ от Янаки Стоилов на ВСС.

Ганчев посочи, че съдебната реформа се разделя на две групи от мерки – такива, за които не се изисква конституционно мнозинство, и такива, за които се изисква. Той  съобщи още, че до дни в МС ще бъде внесен законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт. В него са заложени закриването на спецправосъдието и отпадането кариерните бонуси.  „Работим активно по първата част и до дни ще внесем в Министерския съвет законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт – закриването на спецсъда, кариерните бонуси. Спазваме като теми и като срочност коалиционното споразумение. Специализираните съдилища са превърнати в съдилища за специални разузнавателни средства. Едва 3% от делата, образувани в тях, са по същество – наказателни с общ характер. От 6418 дела 2992 касаят разрешаване за използване на СРС. От съдени 290 – оправдани са 70, което е нормално, но 168 са с наказание лишаване от свобода до 3 години. Специализираните съдилища бяха промотирани като съдилища за тежка престъпност, за корупция по високите етажи на властта“, каза Ганчев.

Той  заяви още, че съдебната реформа е задължителна с оглед на това страната да продължи да получава европейско финансиране. Той бе смята, че върховенството на правото е обвързано с еврофондовете и това препотвърди Съдът на ЕС по казуса с Полша и Унгария.

Трябва да спазваме върховенството на правото. Затова в Плана за възстановяване и устойчивост основният фокус беше да сме по-смели в съдебната реформа, а поле на корекциите основно бяха реформите в прокуратурата. Европа ни показва, че промените трябва да се направят“, допълни той.

Промените в съдебната система не са наши измислици, това се и препотвърди от Съда на Европейския съюз. Трябва да спазваме върховенството на правото. Затова в Плана за възстановяване и устойчивост основният фокус беше да сме по-смели в съдебната реформа, а поле на корекциите основно бяха реформите в прокуратурата. Европа ни показва, че промените трябва да се направят“, каза още той.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.