Последни новини
Home / Законът / Тълкувателно дело: Подлежи ли на обжалване спирането на дело заради преюдициално запитване до Съда на ЕС

Тълкувателно дело: Подлежи ли на обжалване спирането на дело заради преюдициално запитване до Съда на ЕС

Defakto.bg

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпроса дали подлежи на обжалване определение за спиране, постановено от първоинстанционен или въззивен съд, поради отправено преюдициално запитване до Съда на ЕС от друг съд, съобщиха оттам.

С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) по предложение ръководителите на Търговската и Гражданската колегии бе образувано Тълкувателно дело № 2/2022 г. за приемане на тълкувателно решение от Общото събрание на двете колегии (ОСГТК) по въпроса: Подлежи ли на обжалване определение за спиране, постановено от първоинстанционен или въззивен съд, поради отправено по реда на чл. 628 и сл. ГПК преюдициално запитване от друг съд?“

Произнасянето на ОСГТК с тълкувателно решение по този въпрос се налага поради наличието на противоречива практика на състави на Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд.

Според нормата на чл. 631, ал. 1 от ГПК с отправянето на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (СЕС) съдът спира производството по делото, като определението не подлежи на обжалване.

Съгласно чл. 229, ал. 1, т. 4 от ГПК съдът спира производството, когато в същия или в друг съд се разглежда дело, решението по което ще има значение за правилното решаване на спора.

Едни състави приемат, че разпоредбата на чл. 631, ал. 1 от ГПК е приложима само спрямо делото, по което е отправено запитване. Дори правният въпрос, с който е сезиран СЕС, да е обуславящ изхода на спора и по други дела, производствата по тях не подлежат на спиране поради необхващането им от хипотезите на чл. 631, ал. 1 от ГПК и чл. 229, ал. 1 от ГПК.

Други състави приемат, че ако правният въпрос, с който е сезиран СЕС, е обуславящ изхода на спора и по друго дело, производството по него подлежи на спиране. Някои квалифицират определението за спиране по чл. 631, ал. 1 от ГПК, други – по чл. 229, ал. 1, т. 4 от ГПК.

Спирайки производството по делото, те постановяват преграждащо определение, срещу което постъпват частни жалби. По отношение на тях възниква допълнително противоречие, тъй като съставите, квалифициращи определението по чл. 631, ал. 1 от ГПК, разпореждат връщането им поради необжалваемост. Съставите, които квалифицират определението като такова по чл. 229, ал. 1, т. 4 от ГПК, администрират движението на частните жалби.

 

 

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.