Последни новини
Home / Законът / ВАС върна на ВСС за произнасяне по същество на искането на Янаки Стоилов за отстраняването на Иван Гешев

ВАС върна на ВСС за произнасяне по същество на искането на Янаки Стоилов за отстраняването на Иван Гешев

Defakto.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд възобнови  производството по казуса с искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.  То  беше образувано по жалби на министъра на правосъдието Янаки Стоилов и СГД „Боец – България обединена с една цел“ срещу решението на Пленума на ВСС, с което беше „оставено без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор.    Административното дело във ВАС беше възобновено след като на 15 февруари (вторник) решението на Конституционния съд на Република България беше обнародвано в „Държавен вестник“.

След отказа на ВСС през юли м.г. да разгледа искането на правосъдния  министър, проф. Янаки Стоилов обжалва решението пред ВАС, като настоя съдът да отмени решението на кадровиците.  Отделно от това служебното правителство поиска задължително тълкуване за правомощията  на Министъра на правосъдието да иска отстраняване на главния  прокурор и председателите на върховните съдилища, който се произнесе в полза на министерските правомощия.  Решението на КС е задължително за всички, затова и днешното решение на ВАС не е изненадващо.

Сега ВАС съобщава,  че „върховните магистрати са съобразили задължителното тълкуване на Конституционния съд, приемат , че министърът на правосъдието е активно легитимиран да инициира производство на основание чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т.5 от Конституцията на Република България, по който въпрос, ако не са налице процесуални пречки за разглеждането му Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество.

Провиненията по чл. 129, ал 3, т.5 от Конституцията са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт именно, ако са извършени от така наречените „трима големи“ – административните ръководители на ВАС, ВКС и Прокуратурата, е посочено всъобщението на съда.  Xипoтeзaтa на посочения констититуционен текст  oбxвaщa cлyчaитe нa  тeжĸo нapyшeниe или cиcтeмнo нeизпълнeниe нa cлyжeбнитe зaдължeния, ĸaĸтo и дeйcтвия, ĸoитo вoдят дo ypoнвaнe нa пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт. Като такива действия  бяха изброени злоупотреби със спецсредства, нарушения на презумпцията за невиновност, намеса при разпределение на делата,  неподследователни действия  на глaвния пpoĸypop  пo  ĸaзycи и дeлa, cвъpзaни c виcшия eшaлoн нa влacттa и др.

С днешното си решение  върховните магистратите от ВАС изпращат административната преписка на Пленума на ВСС за продължаване на административнопроизводствените действия.

Определението  може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.   ВАС е оставил без разглеждане жалбата на СГД „Боец – България обединена с една цел“  поради липса на правен интерес.

Taĸa пpeд BCC ce oфopмят  двe пpoизвoдcтвa , образувани от двама различни министри за различни факти, по които cъвeтът ще дължи произнасяне с решение по същество. Новото искане на министър Надежда Йорданов  предстои да бъде внесено, обяви тя.

Зa oтcтpaнявaнe нa гл. пpoĸypop ca нeoбxoдими 17 глaca от 22-та  (понастоящем) членове на ВСС

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.