Последни новини
Home / Законът / ВКП: Липсва информация за 19-те лица от списъка на премиера Кирил Петков

ВКП: Липсва информация за 19-те лица от списъка на премиера Кирил Петков

Defakto.bg

Върховна касационна прокуратура съобщава, че по извършваната от нея проверка  на списъка с 19-те лица,  предоставен й от министър-председателя Кирил Петков,  има оскъдна информация.   До момента във ВКП е постъпила информация  от министъра на вътрешните работи – 6 стр. (шест страници), от Държавна агенция „Национална сигурност“ – 8 стр. (осем страници), както и от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, без да сочи броя на страниците с информация.

Съобщението: Във връзка с извършвана по реда на чл. 145 от ЗСВ проверка относно предоставени от министър-председателя Кирил Петков медийни публикации в общ обем от 588 страници, свързани с 19 лица, на 10.02.2022 г. Върховната касационна прокуратура (ВКП) изиска от Министерство на вътрешните работи и от други правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и дали и какви действия са предприели спрямо същите съгласно законовите им правомощия.
Към момента във ВКП е постъпил следния обем от информация, както следва: от министъра на вътрешните работи – 6 стр. (шест страници), от
Държавна агенция „Национална сигурност“ – 8 стр. (осем страници), както и от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на
незаконно придобито имущество.
Въпреки указания срок от наблюдаващите прокурори за предоставяне на информацията до 17.02.2022 г., такава все още не е постъпила от ГДБОП-
МВР и Централно управление на НАП.  В тази връзка са изпратени напомнителни писма за предприемане на съответните действия и
изпращане незабавно във ВКП на изисканата информация. Институциите са предупредени за отговорността им по чл. 405, ал.1 от ЗСВ при
неизпълнение на разпореждане на прокурор, дадено по съответния ред. 

След анализ на постъпилите до момента материали се установява, че по отношение на част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация. Съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.

Липсата на информация от органите на МВР сочи, че същите не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата, посочени от г-н Кирил Петков, заключава ВАП.

Само, че случаите, които Петков  отнесе „не са от днес или от вчера“, каза самият той на излизане от ВКП, когато остави  папката с 19-те.  „Въпросът е дали Прокуратурата е направила всичко възможно, за да сме сигурни, че  всички стъпки,  както се е  изисквало, са направени”, каза премиерът.

Озадачаващо е, че прокуратурата  чак сега се сеща да разпитва службите за общоизвестни безобразия,  след като  обществена тайна бяха близките й отношения с шефовете на МВР, ДАНС и прочее от времето на бившето управление,  при което избухнаха случките с чекмеджетата,  пачките, кюлчетата, Мата Хари, „Барселонагейт“, споменати от Петков бяха и Младен Михалев-Маджо, Христофорос Аманатидис-Таки,  бившия следовател Петьо Петров-Еврото и пр.

Не е изключено да  има логика в казаното от вътрешния министър,  че се имитира  интерес към дела, които отдавна е трябвало да са в касите на прокуратурата.    Миналия петък  Бойко Рашков в предаването (О)позиция на сайта „Сега“ изрази  yчyдвaнe, чe  пpoĸypaтypaтa питa MBP зa мaтepиaли, cвъpзaни c пocoчeнитe oт пpeмиepa Kиpил Πeтĸoв, ĸoитo нe ce нaмиpaт в MBP.

Πo няĸoи oт лицaтa тя (прокуратурата б.р.)e извъpшвaлa caмocтoятeлнo paзcлeдвaнe чpeз cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa и нeйният cпeциaлизиpaн oтдeл,  нo тeзи мaтepиaли пpoдължaвaт дa ca в тaйнa, нo ce нaмиpaт в caмaтa пpoĸypaтypa, заяви Paшĸoв.  Дaдe пpимep c бизнecмeнa Bacил Бoжĸoв, зa ĸoгoтo дъpжaвнoтo oбвинeниe чaĸa дaнни oт MBP.  „Πpeди пpoĸypaтypaтa нeпpeĸъcнaтo твърдеше, че e пoвдигнaлa пopeднoтo oбвинeниe cpeщy нeгo, вeчe 19.  Toecт пpoизвoдcтвoтo e тaм пpи нeя.  A ceгa иcĸa oт вътpeшнoтo миниcтepcтвo дa ѝ пpeдcтaви мaтepиaли, пpи вce чe дeлoтo e в caмaтa пpoĸypaтypa, пo ĸoeтo oбяви, чe e пoвдигнaлa oбвинeниятa“, добави той.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.