Последни новини
Home / Актуално / Отново: Съдът прекрати делото срещу ЛиЛана, указва на спецпрокуратурата да го прати на Лаура Кьовеши

Отново: Съдът прекрати делото срещу ЛиЛана, указва на спецпрокуратурата да го прати на Лаура Кьовеши

Defakto.bg
Лиляна Деянова- ЛиЛана с адвоката си Николай Хаджигенов в спецсъда

Апелативният спецнаказателен съд отмени „подписката“ и върна „гаранцията“ й от 40 000 лв

След близо пет месеца АСНС потвърди решението на спецсъда за прекратяване и връщане  в спецпрокуратурата на делото срещу Лиляна Деянова – ЛиЛана, брат й Александър и още петима души.  Въззивният съд потвърждава,  че  делото не е готово за съдебно разглеждане заради допуснати в  досъдебното производство  съществени нарушения на процесуалните правила,  довели до ограничаване на правото на защита на обвиняемите,.

Съдиите Галя Георгиева, Румяна Илиева и Даниела Врачева обаче възстановяват  отменената „парична гаранция“ на седемте обвиняеми,  която първоинстнационият съд  замени  с „подписка“.   Така  Мартин Димитров и Лиляна Деянова остават  с 40 000 лв. гаранция, Александър Деянов с 50 000 лв. (той не я плати в знак на протест, но прокуратурата не се задейства срещу това), Петър Марчоков – 10 000 лв., Александър Ангелов и Максим Ботев – по 5000 лв., Ася Йочева – 1000 лв.

За всеки един от тях е отменена и „забраната за напускане на пределите на Републиката“.  Второинстанционният съд приема, че доброто процесуално поведение на  обвиняемите „не може да се определи от явяването им в три съдебни заседания и само от това явяване да се черпи извод за липса на каквито и да е опасности“, „подсъдимите не са лишени от право на придвижване“, а „обвинението е за  престъпление, свързано със средства на европейските фондове“.

АСНС гледа делото по  частен протест на прокуратурата срещу решението на спецсъда за прекратяване на делото, като твърди, че определенето  е необосновано и незаконосъобразно. Спецпрокуратурата обвини седмината, че като организирана престъпна група, незаконно са усвоявали европейски средства по програма „Иновации и конкурентоспособност“. Обвинението е за над 2,7 млн. лева в периода от 2016 до 25 април 2020 г.

В края на септември спецсъдът върна на прокуратурата делото заради сериозни пропуски в обвинителния акт, който прокуратурата шумно  представи преди това.  Дори  разпространи клип за илюстрация, в който директно свързва ЛиЛана с обвиняеми я бизнесмен  Васил Божков. Внушението бе, че в хода на разследването са били открити „доказателства за свързаност между участниците в престъпното сдружение и друг български гражданин, на който към момента по друго дело са предявени 19 обвинения“.

Проблемът на обвинението е, че и съставът на АСНС  приема, че обвинителният акт, внесен от спецпрокуратурата, не отговаря на законовите изисквания за съдържанието му. Например, не е ясно какво точно е обвинен един от подсъдимите – Петър Марчоков, тъй като  прокуратурата не е посочила никакви факти за негови действия, които да го правят част от престъпната група.  В обвинителиня акт на едно място е разменено името му с друг обвиняем.  Пред съда прокурорът твърди, че става дума за очевидна фактическа грешка, която лесно може да се отстрани.

АСНС обаче намира тази грешка за съществено процесуално нарушение, която не е трябвало да съществува в обвинителния акт при внасянето му в съда.  Съдът посочва още, че „липсата на конкретика по отношение на участието на Марчоков  в организираната престъпна група следва да бъде отстранено чрез излагане на  факти, относими към неговата дейност като участник в ОПГ,отразени  в обстоятелствената част на обвинителния акт“.

Това се отнася и за останалите обвиняеми, пишат съдиите.  Освен  декларираното им участие в ОПГ за извършване на  престъпление,   в  обвинителния  никъде не са изложени  факти за посредствено извършителство на участници в ОПГ, сочи съдът.   Напомня, че тъй като обвинението е за участие в организирана престъпна група по чл.321  ал.3 НК, прокурорът трябва да посочи ясно с кои свои действия  всеки  от подсъдимите  е действал като извършител и в какво се изразява дейността му, за да ясно какво стои зад изписаните текстове на НК.   Това е и част от задължението на  органите на досъдебното производство да спазват  правата на обвиняемите.

Съдът отбелязва разликата между обстоятелственат част на обвинителния акт и диспозитива му. В случая както в постановленията за привличане, така в последствие и в диапозитивите на обвинителния акт и в обстоятелствената му част са посочени само имената на търговските дружества, но не и поименно лицата имащи качество на длъжностни лица, участници в тази група, като се посочи от какви правно релевантни факти се извежда  легалното определение за всеки от тях, че е длъжностно лице, а също и да се посочат и доказателствените  източници в подкрепа на това квалифициращо обстоятелство“.

В определението си апелативните спецнаказателни съдии дават посока на обвинителния акт към Европейската прокуратура.

В указания до спецпрокуратурата те казва,  че:  Обвиненията на подсъдимите са за престъпления, за които Европейската прокуратура има компетенции да изземе делото. 

След връщането на делото, Специализираната прокуратура „задължително и приоритетно трябва да  уведоми Европейската прокуратура и да даде информация на същата за проведеното разследване“, пише в определението.  Едва след отговор от Кьовеши  дали ще го изземе,  спецпрокуратурата заедно с поправените пропуски,  трябва да  внесе нов обвинителен акт в съда, е заключението на  АСНС.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.