Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия отказа да преназначи за съдия в СГС зам. шефката на спецпрокуратурата Евгения Щъркелова

Съдийската колегия отказа да преназначи за съдия в СГС зам. шефката на спецпрокуратурата Евгения Щъркелова

Defakto.bg
Евгения Щъркелова

Съдийската колегия на ВСС единодушно  отхвърли молбата на зам. шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова да бъде преназначена като съдия в   Софийски градски съд.   Това стана по предложение на Комисията за атестациите и конкурсите, оставила без уважение искането на прокурорката.

Олга Керелска обясни причините.  Най-напред  КАК е установила, че в Специализираната прокуратура има  свободни места за  хипотезата, когато един ръководител повече не желае да заеме началнически пост  (чл.169 ал5 от ЗСВ).  „Нормално би било тя да постъпи на свободно място там„, каза Керелска.   В комисията са споделили и мнението, че  не е редно без участие на прокурорската колегия да се преназначават прокурори за съдии.  И не на последно място – ако бъде извършено поисканото от Щъркелава  преназначаване, това би имало като последица „двоен бонус“ –  от една страна освобождаване от административен пост пред изтичането на мандата.  И от друга,    преминаването от системата  на прокурорските органи към съдилищата без конкурс, нещо, което за  случаите на външни назначения става чрез изпит в  две части –  писмен и устен,  каза Керелска

С 10 гласа от присъстващите на заседанието съдии възприеха мотивите на КАК.  В гласуването не участва Димитър Кояджиков.

Щъркелова, която е без  съдийски опит, поиска  да бъде прехвърлена в градския съд, като се позовава на текста от Закона за съдебната власт, според който „след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“. Преди да бъде избрана за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 г., Щъркелова бе редови спецпрокурор, а преди да се прехвърли в спецпрокуратурата през 2019 г. тя е прокурор на районно ниво в София. По това време шеф на спецпрокуратурата е Иван Гешев.

Прокурор Щъркелова нашумя  като наблюдаващ обвинител по делото „НАПлийкс“ за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция, което след 2, 5 г разследване още не е внесено в съда.   По това дело Щъркелова възпламени социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент. „Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!“, каза тогава Щъркелова.

Медиите оцениха сегашното желание на прокурор Щъркелова да стане съдия със задаващото се закриване спецсъда и спецпрокуратурата и отпадането на възможността за  възползване от  т.нар. кариерни бонуси.  Проектът предвижда спецпрокурорите да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди, или да бъдат преназначени в окръжна, съответно в апелативна прокуратура. Или, ако дочака тези промени като спецпрокурор, Щъркелова може или да се върне в Софийската районна прокуратура, или да отиде в Софийската градска прокуратура, която е равна по степен на първоинстанционната спецпрокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.