Последни новини
Home / Законът / БХК: Изложбата „Вещи безценност“ за хора, които сме загубили заради домашно насилие, гостува в Пловдив

БХК: Изложбата „Вещи безценност“ за хора, които сме загубили заради домашно насилие, гостува в Пловдив

Defakto.bg

Изложбата „Вещи безценност“ за неповторимите хора, които сме загубили заради домашно насилие, гостува в Пловдив целия март, съобщава БХК.

Жените, загинали при домашно насилие, не са „черна статистика“. Те са неповторими хора, които сме загубили завинаги. Българският хелзинкски комитет и tanuki films показват част от тези жени в изложбата „Вещи безценност“, която гостува в Пловдив през март.  През целия месец, посветен на жените и техните права, експозицията може да бъде разгледана на две локации: от 1 до 20 март – при фонтана Деметра в Цар-Симеоновата градина, както и от 1 до 30 март на оградата на 3-ти корпус на Технически университет – София, филиал Пловдив на ул. „Цанко Дюстабанов“ № 21.

Серията камерни фотографии на лични вещи разкрива историите на жени, убити при домашно насилие. Автор и фотограф на изложбата е Анна Стоева.

„Историите на тези жени при отразяването им в медиите обичайно се свеждат до момента на трагедията, пречупен през призмата на сензация и насилие. Портретите в изложбата ни имат за цел да свържат зрителя с всяка от истинските жени зад вестникарските заглавия, използвайки обектите като нишка към човека, който тя е била. Инструмент на професията ѝ, недочетена книга, любим ключодържател, нейният цвят червило – предмети толкова лични, колкото и универсални, те създават връзката на припознаването. За мен те са ключ към неповторимите хора, които сме загубили завинаги“, разказва авторката Анна Стоева.

„Държавата е длъжна да защитава жертвите на домашно насилие, които обикновено са жени, но задължението ѝ не спира дотук: държавата трябва да работи в посока предотвратяването на случаите на домашно насилие, които са особено разрушителни както за жените, така и за децата, отглеждани в семейството“, казва адв. Адела Качаунова, директорка на Програмата за правна защита в БХК. Тя припомня, че макар да бяха приети някои изменения в Наказателния кодекс, материята продължава да е недостатъчно добре уредена и това е една от причините за високия брой жертви на домашно насилие с днешна дата.

Заглавието на експозицията „Вещи безценност“ е игра на думи, заимствана от повтарящата се заключителна формулировка в съдебните решения по делата на десетки жени, убивани в случаи на домашно насилие: „…същите лични вещи следва да се унищожат като вещи без стойност“. Когато остават само спомените, какво определя кое е стойностно и кое е ценно?

„Необходимо е домашното насилие да бъде мислено като системен проблем от значение за цялата държава, който, логично, не може и не бива да бъде решаван „вътре в семейството“, посочва адв. Качаунова. България е обект на критики от международни партньори и организации, в които членува, заради липсата на каквито и да било превантивни мерки за недопускане на случаи на домашно насилие, но също и поради неглижиращото отношение от страна на разследващите и правоприлагащите органи.

„Вещи безценност“ е една от дейностите в проекта „Да излезем от кръга на полово базираното насилие срещу жени и деца в България“ на Български хелзинкски комитет в партньорство с Алианс за защита от насилие, основано на пола, съфинансиран от Европейската комисия. В рамките на кампанията стартира и сайтът spasena.org в помощ на хора, страдащи и засегнати от домашно насилие, както и тематичен видеоклип с ново изпълнение на песента на група ПИФ „Приятел“, която групата специално предостави за кампанията.

Изложбата се осъществява с подкрепата на община Пловдив  и Технически университет – София, филиал – Пловдив.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.