Последни новини
Home / Законът / Министър Надежда Йорданова: Внесох в Министерски съвет предложението за закриване на спецправосъдието (допълнена)

Министър Надежда Йорданова: Внесох в Министерски съвет предложението за закриване на спецправосъдието (допълнена)

Defakto.bg
В качеството си на министър на правосъдието внесох в Министерския съвет предложение за промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури“.
Това  обяви министрът на правосъдието Надежда Йорданова в профила си във фейсбук.
Законопроектът урежда статуса на работещите в тях съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.  Предлага се отмяна на “кариерните бонуси” за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет и административните ръководители и техните заместници.
Трябва да бъде прекратено това несправедливо преимущество за кариерно израстване – кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати, отбелязва Йорданова.
 Демократичната общественост е във война с модела на завладяната държава. Това е битка, която поведоха гражданите през 2020 г. на площадите. Това е битка, която продължаваме стъпка по стъпка по пътя към връщане на усещането за справедливост в българското общество, казва още Йорданова.

Промените в Закона за съдебната власт се очаква още днес ( четвъртък) да бъдат подкрепени от правителството, потвърди  правосъдният министър.

„Това са първи ключови стъпки в съдебната реформа. И по двата въпроса има постигнат широк обществен консенсус – специализираното правосъдие показа, че  е неефективно, не отговори на очакванията на обществото, с които беше създадено, а що се отнася до кариерните бонуси – бяха като награда, фактът, че си бил във ВСС не може да служи като трамплин, за да заемеш по-висока позиция в съдебната власт“, коментира още  Надежда Йорданова. След като бъде одобрен от Министерския съвет законопроектът за изменения и допълнения на Закона за съдебната власт ще бъде внесен в Народното събрание следващата седмица, допълни Йорданова.

Дали чисто технологично с оглед празниците, ( 3 март е следващата седмица), ще бъде разгледан в Правна комисия, не мога да кажа. Но, при всички положения, в първите седмици на март съм убедена, че ще бъде обсъден от колегите в Правна комисия“, каза тя.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК : САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.