Последни новини
Home / Законът / СЮБ: Докога юридическото образование ще произвежда „брак“, въпреки 9 – те си юридически факултета

СЮБ: Докога юридическото образование ще произвежда „брак“, въпреки 9 – те си юридически факултета

Defakto.bg
Владислав Славов, председател на СЮБ, бивш конституционен съдия

Вече 30 години правим съдебна реформа, и сме недоволни от резултата, защото пропускаме най-важното, че тя трябва да започне от юридическото образование.  Усилията на Съюза на юристите в България, Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) и редица правни НПО, както и на съдебната власт в тази посока досега не срещат подкрепа от изпълнителната и законодателната власти.

Това се казва в писмо на Съюза на юристите в България до министъра на правосъдие Надежда Йорданова и образователният министър Николай Денков. То е подписано от председателя на СЮБ Владислав Славов  и е по повод обсъжданата реформа на висшето образование. В обръщението до министрите от Съюза напомнят “ брадясалите“ през годините предложения за промени в юридическото образование, правени многократно. Едно от тях е да се намали  броя на юридическите факултети и лимитирано намаляване приема на студенти по право, включително и в частните вузове (всички предложения виж по-долу).

От СЮБ предлагат да се сформира работна група за изготвяне на нормативни промени засягащи юридическото образование.

Пълният текст на писмото на СЮБ, което започва с учтива форма на обръщение „Уважаема и Уважаеми министри“:

       Започналото обсъждане на висшето образование ни дава повод за пореден път да поставим пред ръководените от вас министерства проблемите и крайната необходимост от съществени промени в юридическото образование.

Ще Ви припомним акад. Денков, че Вие участвахте като служебен министър в поредната проведена от Съюза на юристите в България (СЮБ) през месец ноември 2015 година кръгла маса по проблемите на юридическото образование, на която проф. Огнян Герджиков започна изказването си с думите „Уважаеми колеги, произвеждаме брак.“, а Вие изразихте надежда скоро да приложите нова методика за държавно финансиране на вузовете на основата на качество, а не на количество студенти, което за жалост все още не се е случило.

Вече 30 години правим съдебна реформа, и сме недоволни от резултата, защото пропускаме най-важното, че тя трябва да започне от юридическото образование. Усилията на Съюза на юристите в България, Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) и редица правни НПО, както и на съдебната власт в тази посока досега не срещат подкрепа от изпълнителната и законодателната власти.

Ще си позволим да припомним също, че СЮБ многократно заявява, че съществуващите 9 юридически факултета (някои с филиали!!) са много за страната ни. Още в края на 90-те години на миналия век в МОН при министър Д. Димитров беше изработен проект на ПМС за преобразуване (обединяване) на съществуващите юридически факултети и свеждането им до не повече от пет, който остана само на хартия. И сега тази промяна е наложителна особено с оглед на количеството и качеството (знанията) на завършващите студенти.

През споменатите години има два международни одита на юридическото ни образование с доста негативни оценки. За качеството на обучението по право при бездействието на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), за сега единственият обективен източник са изпитите за придобиване на адвокатски права. Провеждат се от ВАдвС и участват около 1400 млади юристи годишно с успеваемост 25-30%. Има факултети с нулева успеваемост и абсурди – юристи с отлични дипломи не издържат изпита. Информацията за тези изпити е публична и се предоставя от ВАдвС.

Ще маркираме само няколко от брадясалите през годините предложения за промени в юридическото образование, които сме правили многократно:

  • Намаляване броя на юридическите факултети и лимитирано намаляване приема на студенти по право, включително и в частните вузове;

  • Писменият анонимен държавен изпит да се провежда на национално ниво с оценители конституционни съдии и висши магистрати. При успеваемост под 50% на съответния юридически факултет да се отнема акредитацията. Подобна практика има в Румъния. За сведение дори в бившия Съветски съюз, държавният изпит по право се е провеждал във ВУЗ, различен от този, който студентът е завършил семестриално. За съжаление този „челен опит“ не сме могли да пренесем в НРБ, по обективни причини – имахме само един юридически факултет!

  • Следва да се въведе централизиран тестов приемен изпит. С оглед нивото на средното ни образование някои кандидати не трябва да бъдат заблуждавани, че могат да завършват специалност право, а от друга страна субсидията на съответния ВУЗ не трябва да е обвързана от броя на студентите.

  • Съществено значение за промяна на модела на юридическото образование е завишаване изискванията спрямо подготовката, знанията и качествата на преподавателите в юридическите факултети. Законът за висшето образование определя това задължение на държавата и на съответните ВУЗ, но се нуждае от детайлизиране в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „право“ и професионална квалификация „юрист.

С оглед изложеното, в рамките на обсъжданата от вас реформа, предлагаме да се сформира работна група за изготвяне на нормативни промени засягащи юридическото образование.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

                                                            (ВЛ. СЛАВОВ)

About De Fakto

Проверете също

Изказването на Гешев, че трябва да се измете „политическият боклук“ от НС, лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитети

 Той не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт – да бъде …

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.