Последни новини
Home / Законът / МС одобри проектите за закриване на спецправосъдието и прехвърляне на „Съдебна защита“ от МФ в МП

МС одобри проектите за закриване на спецправосъдието и прехвърляне на „Съдебна защита“ от МФ в МП

Defakto.bg

Правителството одобри законопроекът на Министерството на правосъдието за закриване на специализираните наказателни съдилища и прилежащите им прокуратури, съобщи правителствения пресцентър. Заедно с това одобрение е  получил и общия законопроект на Министерството на финансите и на правосъдието за промени в ГПК.

С проекта за промени в  Закона за съдебната власт се предлага закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане на статуса на работещите в тях съдии, прокурори, следователи и администрация, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава. Със законопроекта се предлага и отмяна на „кариерните“ и „финансови бонуси“ за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС (ИВСС), както и  „кариерните бонуси“ за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници.

Структурните и организационни промени по отношение на звената на специализираното наказателно правосъдие имат за цел да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт и защитата на конституционните права на гражданите. За десетгодишния срок на своето действие, специализираните наказателни съдилища и съответните им  прокуратури не постигнаха заложените със създаването им през 2011 г. цели“,  пише в мотивите към законопроекта.

Министър Йорданова очаква следваща седмица да започне обсъждането на законопроекта в правната комисия.

Министерството на правосъдието и  Министерството на финансите предлагат промени в  Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които дирекция „Съдебна защита“ на МФ да премине към МП.  Тази идея бе оттеглена от преходните  и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет като лоша законодателна практика, но в правната комисия представителите на управляващите заявиха намерението си да я предложат в отделен законопроект. Предложението е мотивирано от с  Решение на Народното събрание от 13 декември 2021 г. и Споразумението за съвместно управление на Република България за периода от 2021 г. до 2025 г.

С проекта за  изменение и допълнение на ГПК  се цели  процесуалното представителство на държавата да бъде възложено на министъра на правосъдието. „Това ще доведе до оптимизиране на процесите на държавно управление и концентрация на еднородни функции в един орган“, казват вносителите. Идеята има и  опоненти, според които предложението е прибързано,  а до момента винаги министърът на финансите е представлявал държавата и тя  няма загубени  международни арбитражни дела. Така, че се очакват спорове, когато се стигне до обсъждане.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.