Последни новини
Home / Законът / Приеха бюджета на съдебната власт. Прокуратурата минус 20 млн., но с най-много средства от институциите в Темида

Приеха бюджета на съдебната власт. Прокуратурата минус 20 млн., но с най-много средства от институциите в Темида

Defakto.bg

След  повече от два часа два часа дебат и спорове,   парламентът гласува окончателно бюджета на съдебната власт за 2022 г.  Заложените приходи, помощи и дарения са 95 000 000 лв. , а  разходи са за общо 938 729 000 лв., в т.ч  капиталови разходи за 26 370 000 лв.

Разходи на органите на съдебната власт са:  Висш съдебен съвет – 47 341 600 лв, Върховен касационен съд – 24 223200 лв, Върховен административен съд – 29 139 500 лв.

На Прокуратура на Република България гласуваха  332 794 000 лв, за съдилища – 488 074 900 лв, за Инспекторат към Висшия съдебен съвет – 11 389 000 лв.
Резервът за непредвидени и/или неотложни разходи е 900 000 лв.  В едномесечен срок от обнародването на постановлението за изпълнението на държавния бюджет ВСС представя в Министерския съвет, в Сметната палата и в Министерството на финансите утвърдените бюджети на органите на съдебната власт.

Най-много спорове бяха посветени на  предложението на шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански, който  при второто четене на законопроекта предложи  първоначално заложените 352 794 000 лв. за Прокуратурата, да бъдат  намалени с 20 млн. лв и да станат 332 794 000 лв. А иззетата сума от 20 млн. да отиде в бюджета на  БАН.

Главният прокурор Гешев нарече това „тържество на мафията“, а мнозинството във ВСС подкрепи прокурорите  срещу орязването на бюджета им.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова  заяви в НС, че не става въпрос за намаляване на средствата за съдебната власт, и в частност за прокуратурата, а напротив – за увеличаване в сравнение с миналата година.  Тя отново подчерта структурните промени, които водят до намаляване на парите, като, например преминаването на Бюрото за защита на свидетелите към Министерството на правосъдието.

Говорите, че няма да правите като ГЕРБ, но сте по-лоша версия от тях, обърна се към управляващите традиционният защитник на ПРБ Хамид Хамид от ДПС. Според него заради фиксацията върху Гешев се  наказват всички български граждани, които очакват справедливо правораздаване, тъй като се създава условие прокуратурата да не функционира нормално.

Решенията на Конституционния съд по темата са еднозначни, че всяко действие, което води до нарушаване работата, ефективността на съдебната система, е основание за противоконституционност, коментира той.  Това, което сте създали с Каримански, вероятно ще доведе скоро до ново решение на КС, предупреди Хамид.

Без критерии в съдебната система не може да има програмно бюджетиране, за каквото говорят от мнозинството, заяви и Йордан Цонев от ДПС. Това, по думите му, не е посоката за реформа, а наказателна акция.

Атанас Славов от  „Демократична България“ посочи, че с бюджетът отчита фактът, че в рамките на ЕС България е с най-много съдии и прокурори на глава от населението.

Да не правим реформи през задния вход, и то с предложения между първо и второ четене на народни представители, дайте конкретни решения през други закони, не през държавния бюджет, призова Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Стане ли дума за главния прокурор Гешев в една и съща поредност ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ в тръс излизат на трибуната да бранят прокуратурата. Моята молба е да се придържаме към бюджетната процедура, а всички страхове около фигурата, личността и института на главния прокурор, да ги оставим за друг дебат„, каза Явор Божанков от БСП.

Крум Зарков обясни, че в един бюджет, когато се дадат повече пари на една институция, те трябва да се вземат от някъде. „Най-голям е бюджетът на прокуратурата – 332 млн. лв. в сравнение с другите институции в съдебната власт, затова оттам взимаме парите„, каза Зарков.

Председателят на ПГ “Демократична България“ Христо Иванов отбеляза, че става дума за отговор на дългогодишни очаквания както на обществото, така и на ключовите ни партньори. Той обърна внимание, че днес сме в радикално променена среда за сигурност и пред лицето на тази заплаха трябва на ново, национално ниво да консолидираме българската държавност. Корупцията и липсата на отговор на корупционните престъпления са един от порталите, през които враждебното влияние на Кремъл влиза у нас, ако не затворим този портал, ще бъдем уязвими в тази рискова ситуация, бяха думите му.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.