Последни новини
Home / Гостува ни / Радев и Петков в един глас с ЕС и НАТО: Операцията в Украйна е „абсолютно недопустима“

Радев и Петков в един глас с ЕС и НАТО: Операцията в Украйна е „абсолютно недопустима“

Defakto.bg

Абсолютно недопустимо е в 21-и век в Европа да се нанасят военни удари по суверенна държава

След извънредната среща с правителството, председателя на парламента и службите заради ситуацията там, президентът Румен Радев определи като „абсолютно недопустима“ руската военна операция в Украйна.

Радев заяви: България  ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО 

„В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства. С нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В XXI век, в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо. Оценихме по данните на всички служби към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на Република България. Но има редица рискове. Като цяло ситуацията за сигурността и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени“.

„Оценяваме в момента и правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и днес и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на енергийните доставки, на газ, особено важно на петрол, доставките на храни, доставките на всички стоки от първа необходимост, които жизнено ни касаят. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно – България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в рамките на НАТО“,  заяви още президентът.

 

Петков: Извеждането на българите в Украйна е приоритет номер едно

„Българските институции работят рамо до рамо, всичките, координирано! Изготвяме ясни планове по очертаните приоритети! Приоритет номер едно, разбира се, е извеждането на българите от Украйна. С Министерство на транспорта организираме сухопътен транспорт, както и за приемане на хора от Украйна в тези размери – тези 4000 човека. Ще организираме с Министерството на туризма бази, които да използваме – българските хотели, така че да можем да приемем този голям брой хора. Едновременно с това работим с МВР и ДАНС да организираме бързо обработване на данни на тези хора, така че да можем да ги приемам.

Откъм приоритетите за енергийна сигурност от седмица и половина, откакто обявихме, се готвим с най-различни планове така, че да имаме възможност да предприемем  действия за намаляване  всичките рискове, които може да нанесе съществуващата ситуация.

Осъждаме остро действията на Руската Федерация. Това е недопустимо! България ще бъде партньор, който може да се очаква, че ще говори с един глас с ЕС и с НАТО.  Днеска в 8:00 ще бъда в Брюксел и отговорът на ЕС ще бъде в един глас. Рамо до рамо всичките институции сме заедно. Следим ситуацията ежечасно и ще направим всичко възможно заедно, рисковете, които са на база на тази ситуация, да не повлияят на българските домакинства. Ще информираме своевременно за всички действия, които правим“

About De Fakto

Проверете също

Президентът Румен Радев: Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си  

Слово на държавния глава по случай Националния празник 3 март  Преди 145 години на днешната …

Омбудсманът поиска финансова подкрепа от фондовете на ЕС  за дистанционните водомери и топломери на битовите клиенти

  Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писмо до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в …

3 коментара

  1. Идва 3 Март. Какво правим, г-н Президент. Пак ли ще „закриваме“ руските войници, оставили костите си в България за свободата й? Къде бяхте, когато загиваха жени и деца в Донбас или човешките права са само тези, които признава „отбранителното“ НАТО?! Приличаше ви да говорите и за причините, а не само за следствията на днешната ескалация. Мога обаче само да съжалявам, че не е предстоят избори..

  2. Любопитен

    Не че нещо, ама когато бомбардираха Югославия, без разрешение на СС на ООН, допустимо ли беше?

    • Калоян

      Бомбардираха Сърбия, не Югославия, но ти явно не знаеш в кое време живееш:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.