Последни новини
Home / Законът / ВКС потвърди 5-годишна ефективна присъда на участник в ОПГ за фалшви дипломи и документи

ВКС потвърди 5-годишна ефективна присъда на участник в ОПГ за фалшви дипломи и документи

Defakto.bg

Върховният касационен съд потвърди 5-годишна ефективна присъда на участник в престъпна група за изготвяне на неистински документи, съобщава спецпрокуратурата.
На 21.02.2022 г. Върховният касационен съд потвърди наложеното от Специализирания наказателен съд наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5
години при първоначален строг режим на участник в организирана престъпна група за изготвяне на неистински документи (престъпления по чл. 321 и чл. 308 от НК).
Съдът остави в сила решенето на Специализиран наказателен съд от 14.06.2019 г. (потвърдено и от втората съдебна инстанция), с което подсъдимият
В.Р. бе осъден за това, че от октомври 2014 г. до януари 2015 г. в гараж  в гр. Ботевград изготвял с фалшиви  свидетелства за завършено средно и основно образование, за придобита квалификация и правоспособност за  упражняване на професия, както и други неистински документи.
Най-често той изработвал цветни копия на издадени от различни средни и професионални училища дипломи и свидетелства, като предварително сменял имената и ЕГН на притежателите им с други.
Обвинени заедно с него за участие в престъпна групата са още двама –  М.С. и Д.И.  Основните им функции в престъпното сдружение били да издирват кандидати за свидетелства и дипломи, на които впоследствие продавали фалшификатите.  В хода на досъдебното производство двамата признават вината си и получават присъди след сключени споразумения със Специализирана прокуратура.
Решението на Върховния касационен съд, с което е потвръдена  5-годишната ефективна присъда на В.Р., е влязло в сила на 21.02.2022 г.. Той е преведен в място за изтърпяване на наказания.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.